Kategorie: Wszystkie | Deser | Inaczej | Kurczak | Makaron | Pieczywo | Pierogi | Podróże | Protal I | Protal II | Ryby | Sałatki | Szpinak | Tarta | Vege | Zupy
RSS
wtorek, 31 maja 2011
Pizza wg Piotrka

Składniki na ciasto(na 3-4 blachy):

  • 1kg mąki
  • paczka drożdży
  • szklanka zimnej wody
  • oregano
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina cukru
  • sól
  • ok. 5 łyżek oleju

Składniki na sos:

  • pomidory krojone z puszki(kartonika)
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • sól, pieprz do smaku
  • bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

Drożdże rozdrabniamy w małej miseczce, posypujemy łyżeczką cukru i czekamy aż zaczną rosnąć(rozpuszczą się). Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i oregano, dodajemy nieco wody i zaczynamy zagniatać ciasto. Dodajemy rozpuszczone drożdże i olej, zagniatamy aż ciasto będzie miało konsystencję dobrą do rozwałkowania. Wtedy formujemy kulkę i kładziemy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto urosło.

W tym czasie kroimy składniki na farsz- wedle uznania. My użyliśmy do pierwszej pizzy mozarellę, sos pomidorowy własnej roboty, cebulę, paprykę i salami. Drugą pizzę zrobiliśmy z szynką, mozarellą, cebulką i ananasem.

Sos robimy rozgrzewając na patelni troszkę oleju, smażymy czosnek i cebulę drobno posiekane, aż cebulka się zeszkli, potem dodajemy pomidory, przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do przestygnięcia.

Blachę do pieczenia smarujemy olejem, rozwałkowane ciasto układamy na blasze, smarujemy niezbyt grubo sosem pomidorowym i układamy składniki. Mozarellę dobrze jest ułożyć na górę.

Pieczemy 20-25 minut, w zależności od grubości ciasta.

Smacznego~!

piątek, 27 maja 2011
Kurczak na szybko

Nie wstawiam zdjęcia, ponieważ zanim zdążyłam wyciągnąć aparat, kurczak zniknął :)

Składniki na 2-3 osoby:

  • pół piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • zioła do smaku
  • jajko
  • bułka tarta
  • śmietana
  • pieprz ziołowy
  • ogórek zielony
  • sześć-dziewięć ziemniaków

Sposób przygotowania:

Pierś umyć, odkroić żyłki i błonki. Przekroić w poprzek tak, żeby powstały cienkie filety. Posolić i popieprzyć z obu stron. Jajko roztrzepać na talerzu, na drugi talerz wysypać trochę bułki tartej. Mięso z obu stron zanurzyć w jajku i bułce tartej, posypać wybranymi ziołami(ja użyłam przyprawy do kurczaka w ziołach). Smażyć z obu stron aż mięso się lekko zezłoci(kotlety z piersi są dość blade).

Kotlety podałam z gotowanymi ziemniakami i mizerią.

Dla niewtajemniczonych: ziemniaki po obraniu opłukać większe przekroić na pół, żeby wszystkie równio się ugotowały, zalać zimną wodą tak, żeby je ledwo zakrywała. Posolić płaską łyżką stołową soli. Gotować 35minut.

Mizeria(robiona przez mojego chłopaka): obrać sporego zielonego ogórka, pokroic w cieknie plasterki, dodać dwie-trzy łyżki śmietany, posypać ziołowym pieprzem i dokładnie wymieszać.

Smacznego~!

czwartek, 19 maja 2011
Tarta ze szpinakiem

Jedną z moich ulubionych czynności w kuchni jest robienie kruchego ciasta. Nadaje się ono wysmienicie do tart. Właśnie przepis na pyszną tartę ze szpinakiem dzisiaj przedstawię. :)

Składniki:

  • trzy jajka
  • szklanka mąki
  • pół kostki masła/margaryny do pieczenia
  • szczypta soli
  • szpinak mrożony brykiet(może być i w liściach, ale rozdrobniony lepiej wygląda)
  • ser żółtry tarty(wedle uznania)
  • ser typu feta- ok. pół opakowania
  • gałka muszkatołowa(zetrzeć pół gałki)
  • pieprz do smaku
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie średnie cebule

Sposób przygotowania:

Najpierw robimy ciasto: na stolnicy mąkę siekamy z maslem tak, żeby powstały małe grudki, dodajemy dwa żółtka i szczyptę soli. Wszystko ugniatamy. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Wsadzamy na min. 30 minut do lodówki(zapakowane w folię, żeby się nie wysuszało).

W czasie, gdy ciasto jest w lodówce, przygotowujemy farsz. Najpierw siekamy cebulę i czosnek, dusimy na rozgrzanej patelni, na małej ilości tłuszczu. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mrożony szpinak, przykrywamy i dusimy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy szpinak się rozmrozi i poddusi dodajemy pieprz i gałkę, NIE SOLIMY- feta jest słona. Zdejmujemy z ognia i wbijamy jajko, szybko mieszamy, aby się nie ścięło. Dodajemy tary ser i pokrojoną w kostki fetę. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm i wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do tarty(można i brytfankę, ale wtedy robimy wysokie brzegi). Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, na który wysypujemy fasolki lub coś podobnego(ja sypię płatki owsiane), żeby podczas pieczenia ciasto nie wybrzuszało się. Wstawiamy na 7 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Wyjmyjemy ciasto, przestudzamy i wykładamy na nie farsz, który mozna jeszcze oprószyć żółtym serem z wierzchu. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut.

Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego~!

poniedziałek, 16 maja 2011
Naleśniki

Często, gdy nie wiem, na co mam ochotę, robię naleśniki. Są proste, pyszne i można je podawać zarówno na słodko, jak i słono. Ja osobiście najbardziej lubię je z białym serem i śmietaną. Dzisiaj wrzucam przepis na ciasto. Dodatki według gustu :)

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do głębokiej miski wrzucamy mąkę, jajko i sól. Dodajemy szklankę mleka i mieszamy trzepaczką(ja robię to ręcznie, ale wygodniej zapewne jest mikserem :)). Dodajemy wodę gazowaną, jednak jedynie tyle, by masa miała konsystencję śmietany.

Smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Ja wylewam na patelnię odrobinę oleju i rozsmarowuję go po powierzchni papierowym ręcznikiem, po czym rozgrzewam patelnię.

Smażymy, aż naleśnik zetnie się całkowicie. Przewracamy na drugą stronę. Na patelniach teflonowych naleślik sam się odklei od powierzchni i to jest najlepszy moment do przekręcenia. Drugą stronę smażymy dosłownie chwilkę.

Podawać zgodnie z aktualną zachcianką. :)

Smacznego~!

niedziela, 15 maja 2011
Makaron z łososiem

Składniki:

  • średnia cebula
  • 200g wędzonego łososia(w Carrefour CH Wileńska można dostać ok 200g za 6-7zł w dziale rybnym, obok ryb na wagę, a w lodówkach 100g za 8zł, więc uważajcie na zakupach ;))
  • makaron kokardki
  • natka z pietruszki
  • pieprz
  • czosnek 3 ząbki
  • szklanka śmietany 12%
  • odrobina soku z cytryny
  • 1-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek kroimy drobno, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Gdy cebula się zeszkli wlewamy śmietanę i energicznie mieszamy, żeby się nie zważyła. Dodajemy pieprz do smaku. NIE SOLIMY(łosoś jest słony)!!!! Można dolać nieco słonej wody z gotowania makaronu(1-2 łyżki). Gdy całość się zagotuje dodajemy pociętego w plastry łososia i dusimy pod przykryciem około 10 minut.

Podajemy z makaronem kokardki ugotowanym al dente, posypujemy całość posiekaną natką z pietruszki.

Mój chłopak uwielbia to danie. :)

Smacznego~!

czwartek, 12 maja 2011
Zanetti Eis

Zdjęcie powyżej przedstawia lodowe, śmietankowe spaghetti z pysznym, truskawkowym sosem i posypką z tarej białej czekolady, a do tego "oliwka", czyli winogronko. Takie pyszności można znaleźć we wspaniałej kawiarni Zanetti Eis. Mieści się ona na parterze dworca centralnego w Berlinie(Hauptbanhof). Każdemu, kto wybiera się do stolicy Niemiec polecam serdecznie to miejsce. 

Oprócz dużego wyboru deserów lodowych Zanetti Eis oferuje także ciasta, naprawdę dobre kawy i wiele innych. Za każdym razem, gdy przyjeżdżam do Berlina, kieruję się właśnie tam. :)

 
1 , 2
Durszlak.pl