Kategorie: Wszystkie | Deser | Inaczej | Kurczak | Makaron | Pieczywo | Pierogi | Podróże | Protal I | Protal II | Ryby | Sałatki | Szpinak | Tarta | Vege | Zupy
RSS
wtorek, 21 czerwca 2011
Sos bolognese do makaronu i nie tylko

Przepis zgodny z dietą Dukana, faza warzywa+proteiny.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego, najlepiej drobiowego
  • puszka/kartonik krojonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • średnia cebula
  • zioła do smaku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na patelni(ja robię to bez tłuszczu na patelni teflonowej i kilku łyżkach wody). Gdy cebula się zeszkli, dodać mięso i często mieszając drewnianą łyżką smażyć, aż mięso się poddusi. Do usmażonego mięsa wlewamy pomidory i zostawiamy na ok 15 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszamy.

Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy sól i pieprz do smaku. Nie solimy zbyt dużo, a na sam koniec przyprawiamy ziołami. Do sosu bolognese najlepiej pasuje bazylia i oregano, ale można wsypać też mieszankę ziół prowansalskich.


Smacznego~!

Durszlak.pl