środa, 17 października 2012
Mango Lassi

Uwielbiam mango pod każdą postacią. Smakuje pysznie zarówno w pikantnych sosach, jak i słodkich deserach. Dzisiaj przedstawiam Wam moją wersję Mango Lassi- przepysznego, łagodzącego ostre smaki napoju ;) Mango Lassi można pić zarówno jako przekąskę(bardzo pożywną), jak i jako napój(dodatek?) do dania głównego. Z racji dużej zawartości jogurtu świetnie gasi pragnienie i łagodzi ostry smak potrawy.

Składniki:

  • 200 ml jogurtu greckiego(dla dbających o linię- może być naturalny)
  • 200ml pulpy z mango
  • 100 ml mleka

Sposób przygotowania:

Składniki dokładnie zmiksować. I tyle! :)

Smacznego~!



czwartek, 11 października 2012
Smak Indii- akcja na Durszlaku

Dajcie się porwać magii bogatej kultury i tradycji Indii.

Zapraszam do udziału w mojej pierwszej durszlakowej akcji- Smak Indii.



Podczas jej trwania będziemy odkrywać niesamowity świat aromatów i zapachów indyjskiej kuchni. Chętnie dowiem się, jakie są Wasze ulubione dania i jak je przyrządzić. Jest to kuchnia bogata w przepisy wegetariańskie, jak i mięsne. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Zaczynamy już w najbliższy poniedziałek, 15. października. 

Pieczony bakłażan

Z okazji powrotu mojej lepszej połowy z wakacyjnego wygnania postanowiłam zrobić coś pysznego. Z racji tego, że mój mięsożerca podejrzliwym wzrokiem patrzy na moje vege eksperymenty około tygodnia temu zrobiłam danie bardzo mięsne.

Składniki na 4 duże porcje:

  • 2 spore bakłażany
  • 500g mięsa mielonego(najlepsze jest z łopatki)
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • szczypta pieprzu cayenne
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz mielony, kolendra, oregano, gałka muszkatołowa
  • około 12 pieczarek(250g)
  • oliwa z oliwek
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Bakłażany myjemy i kroimy na pół. Nacinamy miąższ w kostkę, uważając, aby nie przeciąć skórki. Nacieramy solą(po malutkiej szczypcie) i smarujemy oliwą. Układamy na blasze na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.

Pieczarki myjemy, odcinamy końcówki nóżek i kroimy w kostkę. Cebulkę myjemy, siekamy i razem z pieczarkami wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dusimy około 10 minut, aż pieczarki zmiękną. Pamiętamy o mieszaniu! Odkładamy do przestygnięcia.

Mięso wkładamy do miski i wbijamy jajko. Dodajemy sól, przyprawy i podsmażony farsz z pieczarek i cebuli, a następnie ser i 5 łyżek bułki tartej. Całość mieszamy i odstawiamy. 

Upieczone bakłażany studzimy i wyjmujemy łyżką miąższ, zostawiając około 5 mm przy skórce. Miąższ łączymy z farszem, po czym napełniamy nim bakłażany. Przed wstawieniem całości do piekarnika posypujemy bakłażany resztą bułki tartej i wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Danie jest tak sycące, że zjedliśmy tylko po jednej połówce. ;)

Smacznego~!



środa, 19 września 2012
Napój imbirowy

Jesienną deprechę wyganiam z domu za pomocą kominka i napoju imbirowego. Polecam w celu podniesienia odporności i poprawy humoru. Przepis banalnie prosty, a efekt murowany! Imbir rozgrzewa i przegania smutek. ;)

Składniki:

  • korzeń imbiru(na jeden kubek używam około 6 plasterków)
  • łyżka miodu
  • plasterek cytryny

Sposób przygotowania:

Imbir kroimy w niezbyt cienkie plastry i zalewamy wrzątkiem, dodajemy plasterek cytryny i słodzimy miodem. Gotowe~!

Mi najbardziej smakuje wieczorem, gdy czytam książkę i relaksuję się przy kominku.

niedziela, 02 września 2012
Owocowe śniadanie

Z racji problemów trawiennych musiałam zmienić dietę na bardziej urozmaiconą i bogatszą w błonnik. Kilka dni temu znalazłam w Auchan owoc z Peru- Mineolę. Jest to skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem. Kupiłam też duże śliwki brzoskwiniowe. Postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym i wymyśliłam lekkostrawną owsiankę z owocami:

 

Składniki na owsiankę dla 1 osoby:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

Składniki na sałatkę owocową(2-3 porcje):

  • 3 śliwki brzoskwiniowe
  • 1 mineola
  • 1/2 łyżeczki curku

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od sałatki: owoce myjemy, śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę(niezbyt drobną). Mineolę obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki, a następnie kroimy na kosteczkę. Nie ma potrzeby obierania jej z wewnętrznej skórki, ponieważ jest cieniutka i smaczna jak w mandarynkach. Owoce wrzucamy do miseczki i posypujemy 1/2 łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut.

1/2 szklanki płatków owsianych wsypujemy do miseczki i zalewamy 1/2 wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Po około 5 minutach powstanie nam zwarta masa, do której dosypujemy siemię lniane. Całość przekładamy na talerzyk i podajemy z sałatką ze śliwki i mineoli.

Smacznego~!



czwartek, 02 sierpnia 2012
Cukiniowe leczo

Podczas nieobecności mego ukochanego nie mam weny zupełnie, ani tym bardziej, po pracy, nie chce mi się łazić po sklepach. Postanowiłam zobaczyć, co mam w lodówce i... wyczarowałam leczo. :)

 

Składniki dla 3-4 osób:

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy do smaku: sól, ostra i łagodna papryka, bazylia, oregano, pieprz cayenne
  • kiełbasa(u mnie "jałowcówka" kawałek ok 15cm)
  • boczek(3-4 plastry)
  • 2-3 łyżki oleju
  • pół kieliszka czerwonego wina(u mnie domowej roboty :)
  • przecier pomidorowy ok 1/3 szklanki

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w poprzek, a następnie w paski. Boczek kroimy w kosteczkę. Siekamy czosnek. Wszystko razem wrzucamy do nagrzanego woka(lub garnka) na gorący olej. Podsmażamy chwilkę i dorzucamy umytą i pokrojoną w kostkę paprykę(usuwamy gniazdo nasienne). Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do woka i mieszamy. Trzeba pilnować, aby warzywa i mięso się nie przypaliły. Dolewamy wino i mieszamy. Dusimy na małym ogniu ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wlewamy przecier i doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż warzywa mocno zmiękną. Ja lubię leczo z takimi lekko rozgotowanymi warzywkami.

Podajemy z ryżem bądź pieczywem.

Smacznego~!

 
1 , 2
Durszlak.pl