niedziela, 19 lutego 2012
Ryba w sosie cytrynowym

Poprzedniej nocy byłam w pracy i chodziła za mną jedna myśl- gdy wstanę po południu, muszę zjeść rybkę. Sprawa niby prosta, ale... no właśnie. Zastanawiałam się troszkę, co właściwie mam ochotę zjeść, bo brytyjskie fish & chips mi nie pasuje. I wtedy wpadłam na ten przepis. Nie byłabym sobą, gdybym go nieco nie zmieniła, ale zasada pozostaje taka sama.  Prostota i pychota! :)

 

 

Składniki:

  • filet z ryby(ja wybrałam pstrąga, bo wyglądał najapetyczniej w Auchan)
  • białe wino(u mnie półsłodkie)
  • fasolka szparagowa(ja wybrałam zieloną i żółtą, mrożoną D'aucy)
  • nieco mąki
  • szczypta soli
  • 1 cytryna
  • natka z pietruszki(może być suszona sprzedawana w torebkach)
  • łyżka masła
  • 3-4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Rybkę posolić z obu stron, obtoczyć w mące(w przypadku mrożonych filetów/kostek ryba musi się rozmrozić!) i smażyć z jednej strony na gorącym oleju. W tym samym czasie do drugiego garnka na łyżeczkę rozgrzanego oleju wrzucić mrożoną fasolę szparagową. Mieszać, aby gotowała się równomiernie. Zdjąć z ognia, gdy cała fasola się podgrzeje.

Gdy ryba obsmaży się z jednej strony, przerzucić na drugą stronę i wlać niecały kieliszek białego wina. Podkręcić gaz, aby wino wyparowało. Na rybę wycisnąć sok z cytryny i zmniejszyć gaz. Dodać masło, a gdy się rozpuści zdjąć rybę z gazu. Posypać natką z pietruszki. Podawać z podgrzaną fasolą szparagową. No i oczywiście z pozostałą częścią butelki białego wina. ;)

Smacznego!

środa, 08 czerwca 2011
Łososiowy lunch

Gdy na dworze upał, wcale nie mamy ochoty jeść, a tym bardziej jeść solidnych, gorących obiadów. Wtedy najlepiej zjeść pożywną kanapkę, o tym właśnie będzie dzisiejszy wpis.

Składniki:

  • rukola
  • świeża bazylia(suszona nie ma porównania)
  • łosoś wędzony, plastry
  • 2 świeże obwarzanki(my wybraliśmy z sezamem)
  • kremowy serek kanapkowy do smarowania, śmietankowy
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Obwarzanki kroimy na pół tak, żeby uzyskać łuki, które następnie rozkrajamy na dwie części. Smarujemy jedną stronę serkiem, układamy na nim rukolę, a na niej plastry łososia. Dodajemy nieco pieprzu, a na górę kładziemy świeże liście bazyli. Pamiętamy, aby rukolę i bazylię umyć!!! Przykrywamy drugą częścią połówki bajgla i kanapka gotowa!

Smacznego~!

niedziela, 15 maja 2011
Makaron z łososiem

Składniki:

  • średnia cebula
  • 200g wędzonego łososia(w Carrefour CH Wileńska można dostać ok 200g za 6-7zł w dziale rybnym, obok ryb na wagę, a w lodówkach 100g za 8zł, więc uważajcie na zakupach ;))
  • makaron kokardki
  • natka z pietruszki
  • pieprz
  • czosnek 3 ząbki
  • szklanka śmietany 12%
  • odrobina soku z cytryny
  • 1-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek kroimy drobno, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Gdy cebula się zeszkli wlewamy śmietanę i energicznie mieszamy, żeby się nie zważyła. Dodajemy pieprz do smaku. NIE SOLIMY(łosoś jest słony)!!!! Można dolać nieco słonej wody z gotowania makaronu(1-2 łyżki). Gdy całość się zagotuje dodajemy pociętego w plastry łososia i dusimy pod przykryciem około 10 minut.

Podajemy z makaronem kokardki ugotowanym al dente, posypujemy całość posiekaną natką z pietruszki.

Mój chłopak uwielbia to danie. :)

Smacznego~!

Durszlak.pl