sobota, 04 sierpnia 2012
Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem

Kilka dni temu robiłam pizzę i zostało mi jeszcze pół opakowania drożdży. Postanowiłam coś z nimi zrobić, zanim się zepsują i wymyśliłam paszteciki. Przepis na ciasto znalazłam w sieci i nieco zmodyfikowałam.

 

Składniki:

  • pół kostki margaryny do pieczenia
  • dwie-trzy szklanki mąki(zależy od konsystencji ciasta, jaka Wam wyjdzie)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • ser favita(lub feta)
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • pół kostki drożdży
  • łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto: Drożdże rozrabiamy z łyżką cukru i odstawiamy na ok. 5 minut. 2 szklanki mąki wsypujemy do miski i dodajemy margarynę. Siekamy mąkę z margaryną nożem, aż powstaną grudki. Żółtko oddzielamy od białka ni dodajemy margaryny i mąki. Białko odstawiamy do posmarowania pasztecików. Dodajemy 2 łyżki śmietany, drożdże, szczyptę soli. Całość zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki. Odstawiamy na ok 15 minut do wyrośnięcia

Farsz: Cebulę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej aż cebula się zeszkli. Dodajemy zamrożony szpinak i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi, dodajemy pozostałe 2 łyżki śmietany i doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i gałką. Wsypujemy starty ser. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy w prostokąt i dzielimy na mniejsze, wielkości dłoni lub nieco większe. Mi z takiej ilości ciasta wyszło 10. Nakładamy masę szpinakową(ok. 1/2 łyżki) i na to kładziemy kawałek sera favita. Całość zamykamy, zagniatamy rogi(ja dodatkowo "dogniotłam" je widelcem, stąd wzorek na krańcach). Smarujemy paszteciki białkiem, żeby ładnie się zarumieniły. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut.

Smacznego~!

środa, 11 maja 2011
Tartoletki ze szpinakiem

Składniki:

  • szklanka mąki
  • dwa żółtka
  • białko z jajka
  • całe jajko
  • pół kostki masła/margaryna do pieczenia
  • szpinak mrożony 05,kg (ja używam brykietu)
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz, kolendra
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • tarty ser żółty(wedle uznania)

Sposób przygotowania:

Na stolnicy posiekac masło z mąką, żeby powstały grudki. Dodać szczyptę soli i wbić żółtka. Całość energicznie zagniatać, aż powstanie elastyczne i zbite ciasto. W razie, gdyby masa była zbyt sucha można dodać odrobinę wody. Ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum 30 min.

W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy szpinak. Do garnka wlewamy trochę oleju, wrzucamy szpinak i czekamy aż się rozmrozi, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku, wbijamy jajko i mieszamy energicznie, na końcu dorzucamy tarty żółty ser. Polecam dodać dużo tartej gałki muszkatołowej. Odstawiamy do przestudzenia.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na ok. 5mm lub nawet mniej. Szklanką wycinamy kółka na spody do tartoletek. Każda tartoletka będzie składać się z trzech takich kółek. W dwóch wycinamy dziurkę po środku(np. nakrętką) i sklejamy całość białkiem z jajka. Spod to całe kółko, a naklejamy na niego dwa z dziurkami po środku, tak, żeby było zagłębienie na farsz. Tak powstałe "wieżyczki" smarujemy białkiem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po wyjęciu "wieżyczek" z piekarnika czekamy aż nieco przestygną, po czym wypełniamy zagłębienia farszem. Można na wierch dodać jeszcze troszkę tartego sera. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut(aż ciasto się zarumieni).

Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego~!

Durszlak.pl