poniedziałek, 01 października 2012
Tagliatelle z kremowym sosem z cukinii

Miałam dziś ochotę na lekki i szybki obiad. Skoczyłam po pracy do Lidla i przyniosłam Tagliatelle i dwie cukinie. Pomysł narodził się szybko. Całość wyszła niezwykle delikatna, ale z charakterem, który nadany został przez pieprz cayenne.

Składniki na sos dla ok 2-3 osób:

  • 2 cukinie
  • 3 łyżki śmietany
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: mielony pieprz, świeżo mielona kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne
  • makaron tagliatelle

Sposób przygotowania:

Cukinie obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Solimy i wrzucamy do rondla na rozgrzaną oliwę. Dusimy około 10 minut, aż cukinia zmięknie. Następnie dodajemy przyprawy. Ja dałam sporo kolendry, którą uwielbiam i pieprzu cayenne, ponieważ lubię pikantne dania.

Ugotowaną cukinię miksujemy blenderem na gładką masę i dalej podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Dodajemy śmietanę, mieszając, aby się nie zważyła. Do sosu wrzucamy ugotowany al dente makaron i mieszamy całość.

Najlepiej smakuje z cydrem. ;)

Smacznego~!

niedziela, 23 września 2012
Vege krem z soczewicy

Ostatnio coraz częściej wybieram dania wegańskie i wegetariańskie. Ograniczam mięso i urozmaicam dietę o warzywa i owoce, których było w niej dotychczas niedużo. Jednym z takich warzyw jest soczewica. Dziś na obiad smakowita zupa-krem. :)

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • nieduży kawałek selera
  • 1 nieduży por
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów 
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, pieprz cayenne, kurkuma, bazylia, oregano, suszona papryka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Soczewicę wsypujemy do sporej miski i zalewamy dużą ilością wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Soczewica, tak jak fasola, musi się wymoczyć. Aby nie moczyć jej całą noc, zalewam soczewicę wrzątkiem i odstawiam na około 4 godziny. Po tym czasie wylewamy wodę i płuczemy soczewicę zimną wodą.

Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora należy umyć, przekroić w poprzek i pokroić w piórka. Warzywa zalewamy około 3,5l wody, solimy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości i uzyskania aromatycznego bulionu. Mi zajęło to godzinę.

Cebulę obieramy, myjemy i siekamy. Dusimy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy aż do zeszklenia. Dodajemy soczewicę i koncentrat, dusimy około 5 minut i dodajemy całość do bulionu i warzyw. Gotujemy aż do miękkości soczewicy. Ja pozostawiłam zupę na 40minut na bardzo małym ogniu.

Przyprawiamy, miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.

Smacznego~!

poniedziałek, 13 sierpnia 2012
Kofty marchewkowe z sosem pieczarkowym

Miałam ochotę na wegańskie jedzenie i wyszło ekstra! Uwaga, dość pikantne ze względu na sporą ilość imbiru. Sos pieczarkowy łagodzi smak. Pycha!

Składniki dla 2 osób:

  • 4 duże marchewki
  • 5-6 pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 2cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka zmielonej kolendry
  • 1 szczypta curry
  • 1 szczypta garam masali
  • sól do smaku
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka zmielonych otrąb
  • 5-6 łyżek śmietany sojowej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania:

Kofty: imbir mielimy w blenderze z czosnkiem lub trzemy na tarce. Smażymy na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy startą na średniej tarce marchew i przyprawy. Dusimy około 15 minut, pamiętając o tym, aby mieszać, żeby marchew się nie przypaliła. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym dodajemy mąkę, otręby i 1-2 łyżki śmietany sojowej, a następnie zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulki. Wyjdzie ich około 10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż do uzyskania złotego koloru(w moim elektrycznym zeszło się 30 minut, a i tak były jeszcze lekko wilgotne w środku).

Sos: Pieczarki myjemy, obcinamy końce nóżek i kroimy na plastry. Wrzucamy na nagrzaną oliwę i dolewamy około 1/4 szklanki zimnej wody. Całość solimy i dusimy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszamy ogień i dodajemy 4 łyżki śmietany sojowej, w razie potrzeby całość można zagęścić odrobiną mąki, w tym celu należy cały czas mieszać, aby nie powstały grudki.

Podajemy z kaszą, u mnie jęczmienna.

Smacznego~!

Przepis dodaję do akcji:



wtorek, 20 września 2011
Brokuły z serem

Kilka dni temu kupiłam ładną główkę brokułów, ponieważ miałam ochotę na zupę. Z racji tego, że bardzo dużo pracuję, nie miałam czasu zupy ugotować. Udka, na których miałam ją zrobić, czekają na lepsze czasy w zamrażalniku, a brokuły postanowiłam zjeść, zanim zakwitną w lodówce. Tak oto narodził się pomysł na brokuły z serem, przepis znalazłam na jakimś forum, ale nie pamiętam, na którym. Przepyszne i dość szybkie danie(gdy mamy już ugotowane brokuły, przygotowanie makaronu i sosu zajmuje circa 7 minut).

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 100g żółtego sera
  • 1 małe opakowanie śmietany 12%
  • kilka łyżek oliwy
  • makaron(na zdjęciu świderki, ale bardziej mi smakuje z penne, które zrobiłam sobie do pracy)
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, kolendra

Sposób przygotowania:

Brokuły umyć, pokroić w spore kawałki, wrzucić do zimnej, osolonej wody i zostawić na wolnym ogniu na około 40minut. Można przygotować także mrożone brokuły z przepisu na opakowaniu lub ugotować świeże we wrzątku, ale mi było wygodniej wstawić je do zimnej wody, bo jeszcze musiałam skoczyć do sklepu. ;)

Ugotowane brokuły odsączamy na durszlaku, w tym czasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W woku lub głębszej patelni(lub garnku) rozgrzewamy oliwę i wlewamy śmietanę, energicznie mieszając, żeby się nie ścięła. Do śmietany dodajemy brokuły i dokładnie mieszamy. Chwilę smażymy. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do brokułów. Całość solimy, dodajemy pieprzu od serca(brokuły są dość mdłe) i resztę przypraw do smaku. Na koniec do całości wrzucamy makaron, dokładnie wszystko mieszamy, aż ser się całkowicie rozpuści. Podawać gorące, chociaż na zimno też smakuje nieźle.

SMACZNEGO~!

23:18, cklwow , Vege
Link Komentarze (1) »
Durszlak.pl