sobota, 22 września 2012
Puszysty kakaowy omlet

Słodkości na talerzu są u mnie zawsze mile widziane. Smaczny omlet nadaje się idealnie na śniadanie. Uwaga, jest tak duży, że czasami nie daję rady zjeść całego. :)

Składniki:

  • 3 jaja
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 mała szczypta soli
  • łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego do polania
  • łyżeczka konfitury wiśniowej(może być dżem)

Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Dodajemy żółtka i w dalszym ciągu ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę, cukier i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Smażymy z obu stron.

Podajemy ze śmietaną i konfiturą.

Smacznego~!

niedziela, 02 września 2012
Ucierane ciasto ze śliwkami

To chyba jedno z najprostszych w wykonaniu ciast, które zawsze wychodzą. :) Słodycz ciasta przyjemnie przełamuje kwaskowa nuta śliwki. Dzięki ucieranemu sposobowi przygotowania ciasto jest puszyste jak chmurka. Polecam~!

Składniki:

  • 8 śliwek
  • 10 łyżek cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mała szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wkrajamy masło(będzie się łatwiej ucierać) i dodajemy sól i cukier. Ucieramy, aż do uzyskania względnie jednolitej masy. Dodajemy jajka i ucieramy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ucieramy wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji, a w międzyczasie dodajemy po trosze mąkę. Gdy wsypiemy już całą mąkę, ucieramy ciasto aż do uzyskania gładkiej, w miarę płynnej masy. Całość przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek. Układamy na cieście.

W piekarniku elektrycznym piekłam ciasto przez 40 minut w temperaturze 190 stopni. Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, polecam użyć wykałaczki. W tym celu nakłuwamy ciasto w kilku miejscach, jeśli wykałaczka pozostaje sucha, to ciasto jest gotowe. Jeśli do wykałaczki przylepia się mokre ciasto- trzeba potrzymać je chwilę dłużej w piekarniku.

Smacznego~!

Przepis dodaję do akcji:

 

wtorek, 28 lutego 2012
Sałatka owocowa

Naszło mnie na coś słodkiego, ale nie na ciacho czy czekoladę, a na owoce. Tak właśnie zrodził się pomysł na wspomnienie lata poprzez urządzenie owocowej uczty.

Składniki dla 4 osób:

  • 1/2 pomelo
  • 1 pomarańcza
  • 1 czerwony grapefruit
  • kiść białych winogron
  • 1 mango
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Owoce umyć. Pomelo, grapefruit i pomarańczę obrać ze skórek, cząstki obrać z błonek i dodać do miski sam miąższ. Winogrona pokroić na połówki. Mango pokroić w kostkę. Na tak przygotowane owoce wycisnąć połówkę cytryny, posypać cukrem(pół łyżeczki jest naprawdę wystarczające!) i zamieszać. Odstawić na ok. godzinę.

SMACZNEGO~!

wtorek, 13 września 2011
Racuchy z jabłkami

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jabłka
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

W dość dużej misce połączyć mąkę, jaja, mleko i cukier. Dodać proszek do pieczenia i cukier waniliowy wraz z łyżką oliwy. Całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. 

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do masy. Smażyć na rozgrzanej patelni na niedużej ilości oleju. Podawać posypane odrobiną cukru pudru.

Smacznego~!

poniedziałek, 12 września 2011
Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4-5 siemienia lnianego
  • 1 garść rodzynek
  • 2 jaja
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli(malutka)
  • 2 łyżeczki niesłodzonego kakao

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie wrzucamy do niego płatki owsiane i prażymy je, aż nabiorą złotego koloru. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu, żeby się rozpuścił. Masę przelewamy do miski i odstawiamy, żeby przestygła. 

Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, rodzynki, siemię lniane, kakao, sól i resztę składników suchych. Dodajemy do tego uprażone płatki owsiane i wbijamy jajka, całość zagniatamy, aż masa będzie się nadawała do rozwałkowania.

Całość wałkujemy na stolnicy dość ostrożnie, przez papier do pieczenia, ponieważ masa jest bardzo kleista. Wycinamy kółka lub inne kształty, jakie chcemy nadać ciasteczkom i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20minut.

 Przepis znalazłam tutaj i jak zwykle nieco zmieniłam ;)

czwartek, 21 lipca 2011
Cytrynowe babeczki śniadaniowe

Niezwykłe, bo dietetyczne. Znalazłam je tutaj, ale nieco zmieniłam formę podania i ilość składników, aby wyszło ich więcej. Szczerze polecam wszelkie przepisy z tego bloga :)

Składniki:

  • 14 łyżek mleka w proszku(u mnie granulowane odtłuszczone)
  • 4-5 łyżek mleka w płynie
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • dwie łyżeczki płynnego słodzika
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego i kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka 

Sposób przygotowania:

Mleko w proszku wsypujemy do miski, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Potem dodajemy jogurt, mleko i resztę składników. Dokładnie mieszamy i na jakieś 10 minut wstawiamy do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i przygotowujemy foremki.

Masę po wyjęciu z lodówki jeszcze raz dokładnie mieszamy i rozlewamy do foremek na nieco ponad 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut, aż babeczki ładnie się zrumienią.

SMACZNEGO~!

 
1 , 2
Durszlak.pl