czwartek, 18 października 2012
Kurczak Tikka Masala

Czyli moje wyobrażenie na temat kurczaka w pomidorowym sosie. ;)

Składniki:

  • 500g kurczaka
  • 2cm świeżego imbiru
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: garam masala, pieprz cayenne, sól, tymianek, kardamon(kilka ziaren), kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir w proszku

Sposób przygotowania:

Marynata: w misce mieszamy sok z cytryny, miód, oliwę i gałkę muszkatołową. Możemy dodać szczyptę soli i nieco pieprzu cayenne, i tymianek. Kurczaka myjemy, kroimy w paski(najlepiej dość cienkie), dodajemy do marynaty. Całość wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Idealnie, jak poleży sobie noc.

Sos: cebulę siekamy drobno z czosnkiem i miksujemy blenderem na gładką masę dodając łyżkę wody. Kardamon smażymy na małym ogniu, na rozgrzanym oleju. Po ok 3-4 minutach wyrzucamy napęczniałe nasiona. Na olej z zapachem kardamonu wrzucamy masę cebulowo-czosnkową i mieszamy często, aby się nie przypaliła. Po około 5-7 minutach dodajemy pomidory i dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy jogurt i przyprawy do smaku. U mnie jest sporo gałki, niedużo soli, sporo pieprzu Cayenne i garam masali. Imbir w proszku dla zrównoważenia smaku i kurkuma, aby nadać kolor.

Do sosu wrzucamy kurczaka i gotujemy całość około 15-20 minut, aż kurczak zmięknie.

Podajemy z ryżem lub chlebkami Naan.

Smacznego~!



wtorek, 16 października 2012
Kurczak Shahi Korma

Jesienną depresję rozpędzam słodkim smakiem i zapachem kurczaka Shahi Korma. Delikatna słodycz sosu harmonijnie łączy się z odrobiną rozgrzewającego, pikantnego smaku pieprzu Cayenne. Danie można podawać z ryżem, ale najlepiej smakuje z chlebkami Naan.

Składniki na 4-5 porcji:

  • 600g piersi z kurczaka
  • 100g orzechów nerkowca
  • 50g migdałów
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 400ml jogurtu naturalnego
  • 2cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 białe cebule
  • 3-4 łyżki mleka kokosowego(moje było dość zwarte, więc dałam 3 łyżki czubate)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawy: pieprz cayenne, sól, świeżo mielona kolendra, gałka muszkatołowa, szczypta cukru(opcjonalnie), mielony, suszony imbir, kurkuma

Sposób przygotowania:

Marynata: w misce mieszamy oliwę, miód, sok z cytryny, 1 łyżkę jogurtu naturalnego i dodajemy szczyptę pieprzu Cayenne, mieloną kolendrę oraz gałkę muszkatołową.

Kurczaka należy umyć, pokroić w drobną kostkę(ok. 1cm x 1,5cm), posolić i włożyć do miski z marynatą- całość dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Cebulę, czosnek i imbir drobno pokroić, po czym zmielić w blenderze do uzyskania w miarę jednolitej masy. Wrzucić na rozgrzany olej w woku lub garnku i dusić około 3 minuty. Następnie dodać zamarynowanego kurczaka i dusić całość około 10-15 minut, aż kurczak nieco zmięknie. W tym czasie mielimy na puch orzechy i migdały(np. w młynku do kawy).

Do woka dodajemy resztę jogurtu i mleko kokosowe. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia mleka. Dodajemy orzechy i ponownie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, mieszając cały czas, aby sos się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku(na tym etapie polecam dodać kolendrę, gałkę, szczyptę mielonego imbiru i odrobinę kurkumy). W razie potrzeby można dodać małą szczyptę cukru.

Podawać z chlebkami Naan.

Smacznego~!



niedziela, 12 sierpnia 2012
Pikantne udka

Powoli przymierzam się do wypróbowania kilku przepisów kuchni indyjskiej, jednak zanim zabiorę się za tę bardzo aromatyczną i dość pikantną kuchnię, postanowiłam wypróbować indyjskie przyprawy. Danie, które dziś przygotowałam to mój własny przepis inspirowany przepisem na kurczaka tandoori.


Składniki dla 2 osób:

Kurczak:

  • 2 ćwiartki kurczaka(całe uda)
  • 1 łyżeczka łagodnej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka imbiru suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • 1 cebula

Jogurtowo-miodowa marynata:

  • 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego(najlepiej 1,5% lub innego gęstego)
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka żółtej curry
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros lub kebab
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy, nacinamy nożem w kilku miejscach i wmasowujemy w niego sól i przyprawy, zwłaszcza w nacięcia. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania jogurtowej marynaty.

Marynata: miód i jogurt wlewamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy dokładnie z przyprawami, aż do uzyskania jednolitego koloru. Wlewamy na kurczaka tka, aby był dokładnie oblepiony marynatą. Cebulę kroimy w talarki i kładziemy na kurczaka. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Można piec od razu, ale najsmaczniejszy wychodzi po nocy spędzonej w marynacie. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 50 minut.

Mały trick: Aby kurczak był soczysty warto przez pierwsze 15 minut piec go pod folią, jednak aby miał chrupiącą skórkę, należy po tym czasie zdjąć folię.

Podajemy z sałatką i pieczonymi ziemniakami.

Smacznego~!

niedziela, 29 lipca 2012
Pierś z kurczaka w szynce schwarzwaldzkiej

Bardzo dawno mnie tutaj nie było. Po drodze ugotowałam wiele pysznych rzeczy, więc jakoś postaram się nadrobić cały ten czas nieobecności na blogu. Zacznę od pysznej kolacji dla dwoja, która była jednocześnie bardzo prosta w wykonaniu. Przepis znalazłam tu.

Mój ukochany nie przepada za cukinią, ale w tej wersji bardzo mu smakowała. Sosik powstaje aksamitny i bardzo delikatny w smaku. Aż ślinka leci na samo wspomnienie!

Składniki dla 2 osób:

  • pierś z kurczaka ok. 400g
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula(u mnie czerwona)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • około 5 łyżek chudej śmietany(może być jogurt naturalny)
  • sól, pieprz
  • ok. 100ml bulionu warzywnego(u mnie z połowy kostki rosołowej)
  • kilka plastrów szynki schwarzwaldzkiej(lub innej podobnej np. tyrolskiej)
  • 1 pęczek świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, kroimy na pół wzdłuż, a potem jeszcze w poprzek na paski. Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy. Cebulę i cukinię wrzucamy na nagrzaną patelnię i smażymy na 1 łyżce oliwy i maśle. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, dodać do cukinii i cebuli. Warzywa doprawić solą i pieprzem, a następnie dolać bulion warzywny i gotować 5-7minut. Dodać śmietany i wymieszać.

Pierś opłukać i odkroić tłuszcz oraz żyłki. Przygotowane mięso pokroić wzdłuż w dość grube paski(ok 4-5cm). Doprawić solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa owinąć szynką, położyć na nich kilka liści umytej bazylii i spiąć całość wykałaczkami. Mięso smażyć porcjami na oliwie z obu stron po ok 3 minuty każda. 

Całość podawać na gorąco z pieczywem.

Smacznego~!

poniedziałek, 27 lutego 2012
Kurczak pieczony z cebulką

Składniki:

  • Duża pierś z kurczaka
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego(lub sok z cytryny)
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • przyprawa do kurczaka plus inne przyprawy np. oregano, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Kurczaka poporcjować(nie powinno się go kroić na zbyt małe kawałki) i włożyć do miski, dodać ocet i pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Nacieramy kurczaka przyprawami i miodem. Najlepiej zostawić w lodówce na noc, żeby się ładnie zamarynował. Następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego i wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę marchew. Całość pieczemy w ok. 180 stopniach nie dłużej niż ok 35-40minut. Aby mięso było jeszcze smaczniejsze możemy przekładać je na drugą stronę podczas pieczenia i polewać sosem, jaki się zrobił podczas pieczenia.

Podawać z ryżem. U mnie ozdobiony orientalnym sosem do ryżu TaoTao.

Smacznego~!

piątek, 06 stycznia 2012
Kurczak orientalny z ananasem i papryką

Naszło mnie parę dni temu na coś słodkiego. Nie miałam jednak ochoty na słodycze, ale na danie orientalne z ananasem. Tak właśnie zrodził się w mojej głowie pomysł na pyszny, słodki obiad.

 

 

Składniki na duży garnek:

  • pierś z kurczaka ok. 400-500g
  • 1 puszka ananasa
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 200g mrożonej fasolki
  • 100g mrożonej marchewki pokrojonej w kostkę
  • 3 papryki- żółta, czerwona, zielona
  • 1 duża cebula(u mnie czerwona)
  • przyprawy: do gyrosa, sól, pieprz, miód(łyżeczka), ocet balsamiczny(może być też sok z połówki cytryny), pieprz cayenne, kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa
  • 1 mały słoik sosu słodko-kwaśnego(u mnie Winiary)
  • ryż jako dodatek

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, pokroić w paski. Wrzucić do miski, gdzie należy dodać do niego łyżeczkę miodu, przyprawy, ocet(ew. sok z cytryny) i pokrojoną w piórka cebulę. Całość odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny(musi się przegryźć).

Paprykę pokroić w paski, wrzucić do garnka, zalać ok. pół szklanki zalewy z ananasa. Dusić pod przykryciem ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy papryka nieco zmięknie należy dorzucić do niej mrożoną fasolę i marchewkę. Dusić kolejne 10-15minut. W tym czasie trzeba wyjąć kurczaka i smażyć na odrobinie oleju na patelni wraz z cebulą. Odlać z warzyw sok z ananasa(jeśli się nie wygotował) i dodać sos ze słoika. Dodajemy kukurydzę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przyprawiamy do smaku, ale nie za mocno. Nie solimy, bo kurczak jest posolony! Na koniec dodajemy kurczaka wraz z cebulą i całość dusimy jeszcze ok. 5 minut.

Danie podajemy z ryżem.

SMACZNEGO~!

 
1 , 2
Durszlak.pl