środa, 05 września 2012
Ogórkowa

Jedna z moich ulubionych zup. Bardzo zdrowa i pożywna. Uwielbiam jeść ją zagryzając razowym chlebem ze śmietankowym masłem. Smak dzieciństwa. :) 

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 litr rosołu
  • 1 ugotowana pietruszka(np. z rosołu)
  • 1 ugotowana marchew
  • 4-5 kiszonych ogórków
  • 2 spore ugotowane ziemniaki bez skórki
  • łyżeczka suszonego koperku(świeży jest nawet lepszy)
  • 1 łyżka śmietany
  • natka z pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rosół podgrzewamy na małym ogniu. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do zupy. Gotujemy około 15 minut. Ugotowaną pietruszkę i marchew kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy razem z koperkiem. Gotujemy całość kolejne 10 minut, po czym dodajemy ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przelewamy jedną chochlę gorącej zupy(bez warzyw) do szklanki, a następnie dodajemy do niej śmietanę i energicznie mieszamy, aby się nie zważyła. Tak zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy. Zupę podajemy dekorując ją natką z pietruszki.

Smacznego~!

poniedziałek, 03 września 2012
Rosół

Diety lekkostrawnej ciąg dalszy. Dziś postanowiłam ugotować rosół- najlepsze, tradycyjne, polskie lekarstwo na wszelkie dolegliwości. Stanowi on także doskonałą bazę do przygotowania innych zup- na przykład mojej ulubionej pomidorowej. Przyznam, że nie jestem specjalistką w dziedzinie zup, więc przebrnęłam przez bardzo, bardzo, bardzo wiele przepisów na rosół. Ostatecznie postanowiłam na bazie wiedzy zaczerpniętej z książek kucharskich i Internetu, zrobić rosół własnego pomysłu. ;) Kurkuma dodaje złotego koloru i dba o nasze serce- to bardzo zdrowa, a rzadko używana w polskiej kuchni przyprawa.

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 450g skrzydełek z kurczaka
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżki soli
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1/2 niedużego selera
  • 1/2 szklanki makaronu na 2 porcje(u mnie Snabbmakaroner, czyli małe kolanka)
  • natka z pietruszki do dekoracji
  • przyprawy: pieprz cayenne, mała szczypta kurkumy, liść laurowy(2-3), ziele angielskie(klika ziarenek), łyżeczka suszonego lubczyku

Sposób przygotowania:

Skrzydełka myjemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka i zalewamy 3 litrami zimnej wody. Wodę solimy i gotujemy całość około 40-50 minut na bardzo małym ogniu. Ma tylko "pykać". Bardzo ważne: aby rosół nie zmętniał, nie może gotować się gwałtownie~!

Zbieramy z wierzchu szumowiny, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Warzywa obieramy, myjemy i w całości dodajemy do zupy. Pora można pokroić w plastry. Całość gotujemy około 1,5 godziny, nie zwiększając ognia. 

Gdy uznamy, że rosół zaczyna być wystarczająco aromatyczny dodajemy pieprz cayenne, lubczyk i szczyptę kurkumy. Gotujemy kolejne 20-30 minut. Następnie zdejmujemy z gazu. Warzywa wyławiamy, pozostawiając jedynie bulion. Odkładamy je do pojemniczka, aby zjeść je przy innej okazji np. w ogórkowej. :)

Do mniejszego garnka przelewamy ilość rosołu potrzebną na obiad(u mnie około 1 litr) i dodajemy do niego makaron. Snabbmakaroner gotujemy na nieco większym gazie do 4 minut. Wlewamy na talerze i zajadamy ze smakiem. :)

Smacznego~!

Durszlak.pl