sobota, 01 września 2012
Mini pierożki ze śliwkami

Koniec lata to sezon na śliwki. Uwielbiam je za słodycz, jaka w nich drzemie, kiedy są świeże. Pieczone czy gotowane ukazują kwaśną stronę swojego charakteru. ;) Przygotowałam dziś pierożki ze śliwkami. Wypróbowałam przepis na ciasto znaleziony w Internecie, który różni się od znanego mi z domu. Przygotowałam je wieczorem, aby odgrzać sobie na masełku na śniadanie. Pychotka~! Warto dodać, że śliwki to owoce bogate w witaminy: K, C, B6, A i E. Zapobiegają zaparciom, wspomagając perystaltykę jelit. Polecane są także w profilaktyce raka jelita grubego i przy skórze naczynkowej. Czas na śliwki, Moi Drodzy~!

 

Składniki na 2 porcje(14 małych pierożków):

  •  1 szklanka mąki
  • 6-7 śliwek
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • mała szczypta soli
  • dwie łyżeczki cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Farsz: Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do miseczki i zasypujemy cukrem, mieszamy. Odstawiamy.

Ciasto: Na stolnicę wsypujemy mąkę. Formujemy z niej górkę i robimy zagłębienie, w które wlewamy olej i dwie-trzy łyżki wody. Zaczynamy zagniatać. Do ciasta co jakiś czas dodajemy jeszcze wody, aby łatwiej się ugniatało. Gdy ciasto jest już zagniecione, posypujemy stolnicę mąką, aby nie przylepiało się do niej. Rozwałkowujemy dość cienko, u mnie na ok. 2 mm. Wycinamy kółka z ciasta za pomocą szklanki(u mnie średnica 5cm). 

Kółka wypełniamy niewielką ilością farszu i składamy na pół. Zalepiamy szczelnie krawędzie i zagniatamy w charakterystyczny pierogowy kształt ściskając krawędzie ciasta opuszkami palców.

Wrzucamy na gotujący się, osolony wrzątek. Po wypłynięciu pierożków gotujemy ok. 3 minuty.

Podajemy ze śmietaną i cukrem.

Smacznego~!

Przepis przygotowałam w ramach akcji "wszystko ze śliwkami". :)



czwartek, 08 września 2011
Pierogi ze szpinakiem i fetą

Składniki dla 4 osób(24 pierogi):

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • ok. pół szklanki ciepłej wody
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki farszu:

  • pół opakowania mrożonego szpinaku
  • pół średniej cebuli
  • gałka muszkatołowa
  • pół opakowania sera feta
  • pieprz, sól do smaku
  • ząbek czosnku
  • kolendra

 

Sposób przygotowania:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie i wbijamy jajo. Dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto, stopniowo dodając wodę. Gdy ciasto stanie się plastyczną masą, która nie przywiera do stolnicy, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na ok. 10minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz: cebulę drobno kroimy i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek i mrożony szpinak. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy szpinak się już całkiem rozmrozi i zacznie gotować, dodajemy sól i inne przyprawy do smaku. Aby farsz był naprawdę dobry wystarczą jedynie przyprawy wymienione w składnikach. Na samym końcu dodajemy drobno pokrojony ser feta. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko i za pomocą np. filiżanki wycinamy koła. Małą łyżeczką nabieramy farsz, układamy go na naszych kółkach i zagniatamy pierogi.  Wrzucamy na osolony wrzątek i od momentu wrzucenia do garnka gotujemy ok 4-5min. Nie dłużej niż 3 minuty, odkąd pierogi wypłyną, ponieważ nie chcemy ich przecież rozgotować. :)

Dobre na ciepło, ale najlepsze odgrzewane na masełku następnego dnia!

SMACZNEGO~!

Durszlak.pl