poniedziałek, 15 października 2012
Naan- indyjski chleb

Smacznego~!

Wypróbowałam kilka przepisów na ten rodzaj pieczywa. Niestety te, które mówią o samej mące i wodzie nie sprawdziły się. W końcu odnalazłam to, czego szukałam. Przepyszny przepis, który znalazłam tutaj. Nieco go zmodyfikowałam na potrzeby piekarnika elektrycznego.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta(mała!) soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki czarnuszki

Sposób przygotowania:

Drożdże mieszamy z cukrem i kilkoma łyżeczkami wody, odstawiamy na około 5 minut. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy olej, jogurt, czarnuszkę i powoli wlewamy wodę, zagniatając całość. Dodajemy drożdże i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Ciasto formujemy w 6 kulek i wałkujemy na grubość około 5mm. Pieczemy w piekarniku około 7-8 minut(w piekarniku gazowym około 4-5minut).

Podajemy z sosami.

Smacznego~!



Durszlak.pl