Kategorie: Wszystkie | Deser | Inaczej | Kurczak | Makaron | Pieczywo | Pierogi | Podróże | Protal I | Protal II | Ryby | Sałatki | Szpinak | Tarta | Vege | Zupy
RSS
niedziela, 29 lipca 2012
Pierś z kurczaka w szynce schwarzwaldzkiej

Bardzo dawno mnie tutaj nie było. Po drodze ugotowałam wiele pysznych rzeczy, więc jakoś postaram się nadrobić cały ten czas nieobecności na blogu. Zacznę od pysznej kolacji dla dwoja, która była jednocześnie bardzo prosta w wykonaniu. Przepis znalazłam tu.

Mój ukochany nie przepada za cukinią, ale w tej wersji bardzo mu smakowała. Sosik powstaje aksamitny i bardzo delikatny w smaku. Aż ślinka leci na samo wspomnienie!

Składniki dla 2 osób:

  • pierś z kurczaka ok. 400g
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula(u mnie czerwona)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • około 5 łyżek chudej śmietany(może być jogurt naturalny)
  • sól, pieprz
  • ok. 100ml bulionu warzywnego(u mnie z połowy kostki rosołowej)
  • kilka plastrów szynki schwarzwaldzkiej(lub innej podobnej np. tyrolskiej)
  • 1 pęczek świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, kroimy na pół wzdłuż, a potem jeszcze w poprzek na paski. Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy. Cebulę i cukinię wrzucamy na nagrzaną patelnię i smażymy na 1 łyżce oliwy i maśle. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, dodać do cukinii i cebuli. Warzywa doprawić solą i pieprzem, a następnie dolać bulion warzywny i gotować 5-7minut. Dodać śmietany i wymieszać.

Pierś opłukać i odkroić tłuszcz oraz żyłki. Przygotowane mięso pokroić wzdłuż w dość grube paski(ok 4-5cm). Doprawić solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa owinąć szynką, położyć na nich kilka liści umytej bazylii i spiąć całość wykałaczkami. Mięso smażyć porcjami na oliwie z obu stron po ok 3 minuty każda. 

Całość podawać na gorąco z pieczywem.

Smacznego~!

wtorek, 28 lutego 2012
Sałatka owocowa

Naszło mnie na coś słodkiego, ale nie na ciacho czy czekoladę, a na owoce. Tak właśnie zrodził się pomysł na wspomnienie lata poprzez urządzenie owocowej uczty.

Składniki dla 4 osób:

  • 1/2 pomelo
  • 1 pomarańcza
  • 1 czerwony grapefruit
  • kiść białych winogron
  • 1 mango
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Owoce umyć. Pomelo, grapefruit i pomarańczę obrać ze skórek, cząstki obrać z błonek i dodać do miski sam miąższ. Winogrona pokroić na połówki. Mango pokroić w kostkę. Na tak przygotowane owoce wycisnąć połówkę cytryny, posypać cukrem(pół łyżeczki jest naprawdę wystarczające!) i zamieszać. Odstawić na ok. godzinę.

SMACZNEGO~!

poniedziałek, 27 lutego 2012
Kurczak pieczony z cebulką

Składniki:

  • Duża pierś z kurczaka
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego(lub sok z cytryny)
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • przyprawa do kurczaka plus inne przyprawy np. oregano, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Kurczaka poporcjować(nie powinno się go kroić na zbyt małe kawałki) i włożyć do miski, dodać ocet i pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Nacieramy kurczaka przyprawami i miodem. Najlepiej zostawić w lodówce na noc, żeby się ładnie zamarynował. Następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego i wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę marchew. Całość pieczemy w ok. 180 stopniach nie dłużej niż ok 35-40minut. Aby mięso było jeszcze smaczniejsze możemy przekładać je na drugą stronę podczas pieczenia i polewać sosem, jaki się zrobił podczas pieczenia.

Podawać z ryżem. U mnie ozdobiony orientalnym sosem do ryżu TaoTao.

Smacznego~!

niedziela, 19 lutego 2012
Ryba w sosie cytrynowym

Poprzedniej nocy byłam w pracy i chodziła za mną jedna myśl- gdy wstanę po południu, muszę zjeść rybkę. Sprawa niby prosta, ale... no właśnie. Zastanawiałam się troszkę, co właściwie mam ochotę zjeść, bo brytyjskie fish & chips mi nie pasuje. I wtedy wpadłam na ten przepis. Nie byłabym sobą, gdybym go nieco nie zmieniła, ale zasada pozostaje taka sama.  Prostota i pychota! :)

 

 

Składniki:

  • filet z ryby(ja wybrałam pstrąga, bo wyglądał najapetyczniej w Auchan)
  • białe wino(u mnie półsłodkie)
  • fasolka szparagowa(ja wybrałam zieloną i żółtą, mrożoną D'aucy)
  • nieco mąki
  • szczypta soli
  • 1 cytryna
  • natka z pietruszki(może być suszona sprzedawana w torebkach)
  • łyżka masła
  • 3-4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Rybkę posolić z obu stron, obtoczyć w mące(w przypadku mrożonych filetów/kostek ryba musi się rozmrozić!) i smażyć z jednej strony na gorącym oleju. W tym samym czasie do drugiego garnka na łyżeczkę rozgrzanego oleju wrzucić mrożoną fasolę szparagową. Mieszać, aby gotowała się równomiernie. Zdjąć z ognia, gdy cała fasola się podgrzeje.

Gdy ryba obsmaży się z jednej strony, przerzucić na drugą stronę i wlać niecały kieliszek białego wina. Podkręcić gaz, aby wino wyparowało. Na rybę wycisnąć sok z cytryny i zmniejszyć gaz. Dodać masło, a gdy się rozpuści zdjąć rybę z gazu. Posypać natką z pietruszki. Podawać z podgrzaną fasolą szparagową. No i oczywiście z pozostałą częścią butelki białego wina. ;)

Smacznego!

piątek, 06 stycznia 2012
Kurczak orientalny z ananasem i papryką

Naszło mnie parę dni temu na coś słodkiego. Nie miałam jednak ochoty na słodycze, ale na danie orientalne z ananasem. Tak właśnie zrodził się w mojej głowie pomysł na pyszny, słodki obiad.

 

 

Składniki na duży garnek:

  • pierś z kurczaka ok. 400-500g
  • 1 puszka ananasa
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 200g mrożonej fasolki
  • 100g mrożonej marchewki pokrojonej w kostkę
  • 3 papryki- żółta, czerwona, zielona
  • 1 duża cebula(u mnie czerwona)
  • przyprawy: do gyrosa, sól, pieprz, miód(łyżeczka), ocet balsamiczny(może być też sok z połówki cytryny), pieprz cayenne, kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa
  • 1 mały słoik sosu słodko-kwaśnego(u mnie Winiary)
  • ryż jako dodatek

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, pokroić w paski. Wrzucić do miski, gdzie należy dodać do niego łyżeczkę miodu, przyprawy, ocet(ew. sok z cytryny) i pokrojoną w piórka cebulę. Całość odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny(musi się przegryźć).

Paprykę pokroić w paski, wrzucić do garnka, zalać ok. pół szklanki zalewy z ananasa. Dusić pod przykryciem ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy papryka nieco zmięknie należy dorzucić do niej mrożoną fasolę i marchewkę. Dusić kolejne 10-15minut. W tym czasie trzeba wyjąć kurczaka i smażyć na odrobinie oleju na patelni wraz z cebulą. Odlać z warzyw sok z ananasa(jeśli się nie wygotował) i dodać sos ze słoika. Dodajemy kukurydzę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przyprawiamy do smaku, ale nie za mocno. Nie solimy, bo kurczak jest posolony! Na koniec dodajemy kurczaka wraz z cebulą i całość dusimy jeszcze ok. 5 minut.

Danie podajemy z ryżem.

SMACZNEGO~!

wtorek, 01 listopada 2011
Omlet z pomidorem i szynką

Proste, smaczne i szybkie danie. Polecam.

Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • natka z pietruszki
  • pół pomidora
  • grubszy plaster szynki

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy z przyprawami na sztywną pianę, żółtka ucieramy z mąką i mlekiem, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę pomidora. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy do żółtek. Pianę z białek ostrożnie mieszamy z żółtkami(nie na odwrót!). Całość smażymy ok. 3 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i trzymamy na ogniu dosłownie kilkanaście sekund.

Na usmażony omlet położyłam jeszcze plaster żółtego sera i plaster pomidora.

SMACZNEGO~!

Durszlak.pl