Kategorie: Wszystkie | Deser | Inaczej | Kurczak | Makaron | Pieczywo | Pierogi | Podróże | Protal I | Protal II | Ryby | Sałatki | Szpinak | Tarta | Vege | Zupy
RSS
sobota, 01 września 2012
Mini pierożki ze śliwkami

Koniec lata to sezon na śliwki. Uwielbiam je za słodycz, jaka w nich drzemie, kiedy są świeże. Pieczone czy gotowane ukazują kwaśną stronę swojego charakteru. ;) Przygotowałam dziś pierożki ze śliwkami. Wypróbowałam przepis na ciasto znaleziony w Internecie, który różni się od znanego mi z domu. Przygotowałam je wieczorem, aby odgrzać sobie na masełku na śniadanie. Pychotka~! Warto dodać, że śliwki to owoce bogate w witaminy: K, C, B6, A i E. Zapobiegają zaparciom, wspomagając perystaltykę jelit. Polecane są także w profilaktyce raka jelita grubego i przy skórze naczynkowej. Czas na śliwki, Moi Drodzy~!

 

Składniki na 2 porcje(14 małych pierożków):

  •  1 szklanka mąki
  • 6-7 śliwek
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • mała szczypta soli
  • dwie łyżeczki cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Farsz: Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do miseczki i zasypujemy cukrem, mieszamy. Odstawiamy.

Ciasto: Na stolnicę wsypujemy mąkę. Formujemy z niej górkę i robimy zagłębienie, w które wlewamy olej i dwie-trzy łyżki wody. Zaczynamy zagniatać. Do ciasta co jakiś czas dodajemy jeszcze wody, aby łatwiej się ugniatało. Gdy ciasto jest już zagniecione, posypujemy stolnicę mąką, aby nie przylepiało się do niej. Rozwałkowujemy dość cienko, u mnie na ok. 2 mm. Wycinamy kółka z ciasta za pomocą szklanki(u mnie średnica 5cm). 

Kółka wypełniamy niewielką ilością farszu i składamy na pół. Zalepiamy szczelnie krawędzie i zagniatamy w charakterystyczny pierogowy kształt ściskając krawędzie ciasta opuszkami palców.

Wrzucamy na gotujący się, osolony wrzątek. Po wypłynięciu pierożków gotujemy ok. 3 minuty.

Podajemy ze śmietaną i cukrem.

Smacznego~!

Przepis przygotowałam w ramach akcji "wszystko ze śliwkami". :)



poniedziałek, 13 sierpnia 2012
Kofty marchewkowe z sosem pieczarkowym

Miałam ochotę na wegańskie jedzenie i wyszło ekstra! Uwaga, dość pikantne ze względu na sporą ilość imbiru. Sos pieczarkowy łagodzi smak. Pycha!

Składniki dla 2 osób:

  • 4 duże marchewki
  • 5-6 pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 2cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka zmielonej kolendry
  • 1 szczypta curry
  • 1 szczypta garam masali
  • sól do smaku
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka zmielonych otrąb
  • 5-6 łyżek śmietany sojowej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania:

Kofty: imbir mielimy w blenderze z czosnkiem lub trzemy na tarce. Smażymy na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy startą na średniej tarce marchew i przyprawy. Dusimy około 15 minut, pamiętając o tym, aby mieszać, żeby marchew się nie przypaliła. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym dodajemy mąkę, otręby i 1-2 łyżki śmietany sojowej, a następnie zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulki. Wyjdzie ich około 10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż do uzyskania złotego koloru(w moim elektrycznym zeszło się 30 minut, a i tak były jeszcze lekko wilgotne w środku).

Sos: Pieczarki myjemy, obcinamy końce nóżek i kroimy na plastry. Wrzucamy na nagrzaną oliwę i dolewamy około 1/4 szklanki zimnej wody. Całość solimy i dusimy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszamy ogień i dodajemy 4 łyżki śmietany sojowej, w razie potrzeby całość można zagęścić odrobiną mąki, w tym celu należy cały czas mieszać, aby nie powstały grudki.

Podajemy z kaszą, u mnie jęczmienna.

Smacznego~!

Przepis dodaję do akcji:



niedziela, 12 sierpnia 2012
Pikantne udka

Powoli przymierzam się do wypróbowania kilku przepisów kuchni indyjskiej, jednak zanim zabiorę się za tę bardzo aromatyczną i dość pikantną kuchnię, postanowiłam wypróbować indyjskie przyprawy. Danie, które dziś przygotowałam to mój własny przepis inspirowany przepisem na kurczaka tandoori.


Składniki dla 2 osób:

Kurczak:

  • 2 ćwiartki kurczaka(całe uda)
  • 1 łyżeczka łagodnej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka imbiru suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • 1 cebula

Jogurtowo-miodowa marynata:

  • 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego(najlepiej 1,5% lub innego gęstego)
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka żółtej curry
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros lub kebab
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy, nacinamy nożem w kilku miejscach i wmasowujemy w niego sól i przyprawy, zwłaszcza w nacięcia. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania jogurtowej marynaty.

Marynata: miód i jogurt wlewamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy dokładnie z przyprawami, aż do uzyskania jednolitego koloru. Wlewamy na kurczaka tka, aby był dokładnie oblepiony marynatą. Cebulę kroimy w talarki i kładziemy na kurczaka. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Można piec od razu, ale najsmaczniejszy wychodzi po nocy spędzonej w marynacie. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 50 minut.

Mały trick: Aby kurczak był soczysty warto przez pierwsze 15 minut piec go pod folią, jednak aby miał chrupiącą skórkę, należy po tym czasie zdjąć folię.

Podajemy z sałatką i pieczonymi ziemniakami.

Smacznego~!

piątek, 10 sierpnia 2012
Sałatka śródziemnomorska

Jest to moja własna wariacja na temat sałatki z serem favita(a'la feta). Nie cierpię oliwek, więc zastąpiłam je suszonymi pomidorami. Jest doskonała jako dodatek do głównego dania lub jako przekąska.

Składniki:

  • mix sałat Mediterranean z Lidla(zawiera m.in. rucolę, sałatę lodową i cykorię)
  • 1/2 kostki sera favita(a'la feta)
  • 2 pomidory
  • 1 zielony ogórek
  • 5-6 suszonych pomidorów(koniecznie ze słoiczka, a nie suche)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Sos do sałatki: Ocet i oliwę mieszamy z przyprawami bardzo dokładnie, aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. W razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody, aby sos lepiej się rozprowadzał w sałatce.

Sałatka: Do dużej miski wrzucamy sałaty, obranego ogórka kroimy na pół a potem na plastry. Myjemy pomidory i kroimy w kostkę, dodajemy do sałaty. Na koniec dodajemy pokrojony ser favita i pokrojone suszone pomidory. Całość polewamy sosem i dokładnie mieszamy.

Smacznego~!

sobota, 04 sierpnia 2012
Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem

Kilka dni temu robiłam pizzę i zostało mi jeszcze pół opakowania drożdży. Postanowiłam coś z nimi zrobić, zanim się zepsują i wymyśliłam paszteciki. Przepis na ciasto znalazłam w sieci i nieco zmodyfikowałam.

 

Składniki:

  • pół kostki margaryny do pieczenia
  • dwie-trzy szklanki mąki(zależy od konsystencji ciasta, jaka Wam wyjdzie)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • ser favita(lub feta)
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • pół kostki drożdży
  • łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto: Drożdże rozrabiamy z łyżką cukru i odstawiamy na ok. 5 minut. 2 szklanki mąki wsypujemy do miski i dodajemy margarynę. Siekamy mąkę z margaryną nożem, aż powstaną grudki. Żółtko oddzielamy od białka ni dodajemy margaryny i mąki. Białko odstawiamy do posmarowania pasztecików. Dodajemy 2 łyżki śmietany, drożdże, szczyptę soli. Całość zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki. Odstawiamy na ok 15 minut do wyrośnięcia

Farsz: Cebulę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej aż cebula się zeszkli. Dodajemy zamrożony szpinak i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi, dodajemy pozostałe 2 łyżki śmietany i doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i gałką. Wsypujemy starty ser. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy w prostokąt i dzielimy na mniejsze, wielkości dłoni lub nieco większe. Mi z takiej ilości ciasta wyszło 10. Nakładamy masę szpinakową(ok. 1/2 łyżki) i na to kładziemy kawałek sera favita. Całość zamykamy, zagniatamy rogi(ja dodatkowo "dogniotłam" je widelcem, stąd wzorek na krańcach). Smarujemy paszteciki białkiem, żeby ładnie się zarumieniły. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut.

Smacznego~!

czwartek, 02 sierpnia 2012
Cukiniowe leczo

Podczas nieobecności mego ukochanego nie mam weny zupełnie, ani tym bardziej, po pracy, nie chce mi się łazić po sklepach. Postanowiłam zobaczyć, co mam w lodówce i... wyczarowałam leczo. :)

 

Składniki dla 3-4 osób:

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy do smaku: sól, ostra i łagodna papryka, bazylia, oregano, pieprz cayenne
  • kiełbasa(u mnie "jałowcówka" kawałek ok 15cm)
  • boczek(3-4 plastry)
  • 2-3 łyżki oleju
  • pół kieliszka czerwonego wina(u mnie domowej roboty :)
  • przecier pomidorowy ok 1/3 szklanki

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w poprzek, a następnie w paski. Boczek kroimy w kosteczkę. Siekamy czosnek. Wszystko razem wrzucamy do nagrzanego woka(lub garnka) na gorący olej. Podsmażamy chwilkę i dorzucamy umytą i pokrojoną w kostkę paprykę(usuwamy gniazdo nasienne). Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do woka i mieszamy. Trzeba pilnować, aby warzywa i mięso się nie przypaliły. Dolewamy wino i mieszamy. Dusimy na małym ogniu ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wlewamy przecier i doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż warzywa mocno zmiękną. Ja lubię leczo z takimi lekko rozgotowanymi warzywkami.

Podajemy z ryżem bądź pieczywem.

Smacznego~!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Durszlak.pl