Kategorie: Wszystkie | Deser | Inaczej | Kurczak | Makaron | Pieczywo | Pierogi | Podróże | Protal I | Protal II | Ryby | Sałatki | Szpinak | Tarta | Vege | Zupy
RSS
sobota, 22 września 2012
Puszysty kakaowy omlet

Słodkości na talerzu są u mnie zawsze mile widziane. Smaczny omlet nadaje się idealnie na śniadanie. Uwaga, jest tak duży, że czasami nie daję rady zjeść całego. :)

Składniki:

  • 3 jaja
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 mała szczypta soli
  • łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego do polania
  • łyżeczka konfitury wiśniowej(może być dżem)

Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Dodajemy żółtka i w dalszym ciągu ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę, cukier i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Smażymy z obu stron.

Podajemy ze śmietaną i konfiturą.

Smacznego~!

środa, 19 września 2012
Napój imbirowy

Jesienną deprechę wyganiam z domu za pomocą kominka i napoju imbirowego. Polecam w celu podniesienia odporności i poprawy humoru. Przepis banalnie prosty, a efekt murowany! Imbir rozgrzewa i przegania smutek. ;)

Składniki:

  • korzeń imbiru(na jeden kubek używam około 6 plasterków)
  • łyżka miodu
  • plasterek cytryny

Sposób przygotowania:

Imbir kroimy w niezbyt cienkie plastry i zalewamy wrzątkiem, dodajemy plasterek cytryny i słodzimy miodem. Gotowe~!

Mi najbardziej smakuje wieczorem, gdy czytam książkę i relaksuję się przy kominku.

środa, 05 września 2012
Ogórkowa

Jedna z moich ulubionych zup. Bardzo zdrowa i pożywna. Uwielbiam jeść ją zagryzając razowym chlebem ze śmietankowym masłem. Smak dzieciństwa. :) 

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 litr rosołu
  • 1 ugotowana pietruszka(np. z rosołu)
  • 1 ugotowana marchew
  • 4-5 kiszonych ogórków
  • 2 spore ugotowane ziemniaki bez skórki
  • łyżeczka suszonego koperku(świeży jest nawet lepszy)
  • 1 łyżka śmietany
  • natka z pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rosół podgrzewamy na małym ogniu. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do zupy. Gotujemy około 15 minut. Ugotowaną pietruszkę i marchew kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy razem z koperkiem. Gotujemy całość kolejne 10 minut, po czym dodajemy ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przelewamy jedną chochlę gorącej zupy(bez warzyw) do szklanki, a następnie dodajemy do niej śmietanę i energicznie mieszamy, aby się nie zważyła. Tak zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy. Zupę podajemy dekorując ją natką z pietruszki.

Smacznego~!

poniedziałek, 03 września 2012
Rosół

Diety lekkostrawnej ciąg dalszy. Dziś postanowiłam ugotować rosół- najlepsze, tradycyjne, polskie lekarstwo na wszelkie dolegliwości. Stanowi on także doskonałą bazę do przygotowania innych zup- na przykład mojej ulubionej pomidorowej. Przyznam, że nie jestem specjalistką w dziedzinie zup, więc przebrnęłam przez bardzo, bardzo, bardzo wiele przepisów na rosół. Ostatecznie postanowiłam na bazie wiedzy zaczerpniętej z książek kucharskich i Internetu, zrobić rosół własnego pomysłu. ;) Kurkuma dodaje złotego koloru i dba o nasze serce- to bardzo zdrowa, a rzadko używana w polskiej kuchni przyprawa.

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 450g skrzydełek z kurczaka
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżki soli
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1/2 niedużego selera
  • 1/2 szklanki makaronu na 2 porcje(u mnie Snabbmakaroner, czyli małe kolanka)
  • natka z pietruszki do dekoracji
  • przyprawy: pieprz cayenne, mała szczypta kurkumy, liść laurowy(2-3), ziele angielskie(klika ziarenek), łyżeczka suszonego lubczyku

Sposób przygotowania:

Skrzydełka myjemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka i zalewamy 3 litrami zimnej wody. Wodę solimy i gotujemy całość około 40-50 minut na bardzo małym ogniu. Ma tylko "pykać". Bardzo ważne: aby rosół nie zmętniał, nie może gotować się gwałtownie~!

Zbieramy z wierzchu szumowiny, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Warzywa obieramy, myjemy i w całości dodajemy do zupy. Pora można pokroić w plastry. Całość gotujemy około 1,5 godziny, nie zwiększając ognia. 

Gdy uznamy, że rosół zaczyna być wystarczająco aromatyczny dodajemy pieprz cayenne, lubczyk i szczyptę kurkumy. Gotujemy kolejne 20-30 minut. Następnie zdejmujemy z gazu. Warzywa wyławiamy, pozostawiając jedynie bulion. Odkładamy je do pojemniczka, aby zjeść je przy innej okazji np. w ogórkowej. :)

Do mniejszego garnka przelewamy ilość rosołu potrzebną na obiad(u mnie około 1 litr) i dodajemy do niego makaron. Snabbmakaroner gotujemy na nieco większym gazie do 4 minut. Wlewamy na talerze i zajadamy ze smakiem. :)

Smacznego~!

niedziela, 02 września 2012
Ucierane ciasto ze śliwkami

To chyba jedno z najprostszych w wykonaniu ciast, które zawsze wychodzą. :) Słodycz ciasta przyjemnie przełamuje kwaskowa nuta śliwki. Dzięki ucieranemu sposobowi przygotowania ciasto jest puszyste jak chmurka. Polecam~!

Składniki:

  • 8 śliwek
  • 10 łyżek cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mała szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wkrajamy masło(będzie się łatwiej ucierać) i dodajemy sól i cukier. Ucieramy, aż do uzyskania względnie jednolitej masy. Dodajemy jajka i ucieramy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ucieramy wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji, a w międzyczasie dodajemy po trosze mąkę. Gdy wsypiemy już całą mąkę, ucieramy ciasto aż do uzyskania gładkiej, w miarę płynnej masy. Całość przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek. Układamy na cieście.

W piekarniku elektrycznym piekłam ciasto przez 40 minut w temperaturze 190 stopni. Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, polecam użyć wykałaczki. W tym celu nakłuwamy ciasto w kilku miejscach, jeśli wykałaczka pozostaje sucha, to ciasto jest gotowe. Jeśli do wykałaczki przylepia się mokre ciasto- trzeba potrzymać je chwilę dłużej w piekarniku.

Smacznego~!

Przepis dodaję do akcji:

 

Owocowe śniadanie

Z racji problemów trawiennych musiałam zmienić dietę na bardziej urozmaiconą i bogatszą w błonnik. Kilka dni temu znalazłam w Auchan owoc z Peru- Mineolę. Jest to skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem. Kupiłam też duże śliwki brzoskwiniowe. Postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym i wymyśliłam lekkostrawną owsiankę z owocami:

 

Składniki na owsiankę dla 1 osoby:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

Składniki na sałatkę owocową(2-3 porcje):

  • 3 śliwki brzoskwiniowe
  • 1 mineola
  • 1/2 łyżeczki curku

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od sałatki: owoce myjemy, śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę(niezbyt drobną). Mineolę obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki, a następnie kroimy na kosteczkę. Nie ma potrzeby obierania jej z wewnętrznej skórki, ponieważ jest cieniutka i smaczna jak w mandarynkach. Owoce wrzucamy do miseczki i posypujemy 1/2 łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut.

1/2 szklanki płatków owsianych wsypujemy do miseczki i zalewamy 1/2 wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Po około 5 minutach powstanie nam zwarta masa, do której dosypujemy siemię lniane. Całość przekładamy na talerzyk i podajemy z sałatką ze śliwki i mineoli.

Smacznego~!



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Durszlak.pl