Kategorie: Wszystkie | Deser | Inaczej | Kurczak | Makaron | Pieczywo | Pierogi | Podróże | Protal I | Protal II | Ryby | Sałatki | Szpinak | Tarta | Vege | Zupy
RSS
poniedziałek, 15 października 2012
Naan- indyjski chleb

Smacznego~!

Wypróbowałam kilka przepisów na ten rodzaj pieczywa. Niestety te, które mówią o samej mące i wodzie nie sprawdziły się. W końcu odnalazłam to, czego szukałam. Przepyszny przepis, który znalazłam tutaj. Nieco go zmodyfikowałam na potrzeby piekarnika elektrycznego.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta(mała!) soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki czarnuszki

Sposób przygotowania:

Drożdże mieszamy z cukrem i kilkoma łyżeczkami wody, odstawiamy na około 5 minut. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy olej, jogurt, czarnuszkę i powoli wlewamy wodę, zagniatając całość. Dodajemy drożdże i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Ciasto formujemy w 6 kulek i wałkujemy na grubość około 5mm. Pieczemy w piekarniku około 7-8 minut(w piekarniku gazowym około 4-5minut).

Podajemy z sosami.

Smacznego~!



czwartek, 11 października 2012
Smak Indii- akcja na Durszlaku

Dajcie się porwać magii bogatej kultury i tradycji Indii.

Zapraszam do udziału w mojej pierwszej durszlakowej akcji- Smak Indii.



Podczas jej trwania będziemy odkrywać niesamowity świat aromatów i zapachów indyjskiej kuchni. Chętnie dowiem się, jakie są Wasze ulubione dania i jak je przyrządzić. Jest to kuchnia bogata w przepisy wegetariańskie, jak i mięsne. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Zaczynamy już w najbliższy poniedziałek, 15. października. 

Pieczony bakłażan

Z okazji powrotu mojej lepszej połowy z wakacyjnego wygnania postanowiłam zrobić coś pysznego. Z racji tego, że mój mięsożerca podejrzliwym wzrokiem patrzy na moje vege eksperymenty około tygodnia temu zrobiłam danie bardzo mięsne.

Składniki na 4 duże porcje:

  • 2 spore bakłażany
  • 500g mięsa mielonego(najlepsze jest z łopatki)
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • szczypta pieprzu cayenne
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz mielony, kolendra, oregano, gałka muszkatołowa
  • około 12 pieczarek(250g)
  • oliwa z oliwek
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Bakłażany myjemy i kroimy na pół. Nacinamy miąższ w kostkę, uważając, aby nie przeciąć skórki. Nacieramy solą(po malutkiej szczypcie) i smarujemy oliwą. Układamy na blasze na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.

Pieczarki myjemy, odcinamy końcówki nóżek i kroimy w kostkę. Cebulkę myjemy, siekamy i razem z pieczarkami wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dusimy około 10 minut, aż pieczarki zmiękną. Pamiętamy o mieszaniu! Odkładamy do przestygnięcia.

Mięso wkładamy do miski i wbijamy jajko. Dodajemy sól, przyprawy i podsmażony farsz z pieczarek i cebuli, a następnie ser i 5 łyżek bułki tartej. Całość mieszamy i odstawiamy. 

Upieczone bakłażany studzimy i wyjmujemy łyżką miąższ, zostawiając około 5 mm przy skórce. Miąższ łączymy z farszem, po czym napełniamy nim bakłażany. Przed wstawieniem całości do piekarnika posypujemy bakłażany resztą bułki tartej i wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Danie jest tak sycące, że zjedliśmy tylko po jednej połówce. ;)

Smacznego~!



środa, 10 października 2012
Delikatne spaghetti brokułowe

Lubię brokuły, więc gdy zobaczyłam je w Lidlu, to nie mogłam się powstrzymać przed zakupem. Dopiero w domu zaczęłam dumać nad tym, co faktycznie bym zjadła. I postawiłam na makaron. :)

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 brokułu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, kolendra
  • makaron spaghetti
  • 1 dwucentymetrowej grubości plasterek sera fetina(a la feta)
  • 1/2 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Brokuł dusimy w 1/2 szklanki wody aż nieco zmięknie. Solimy i miksujemy blenderem. Dodajemy jogurt i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy pokrojony w kostkę ser.

Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

Smacznego~!



poniedziałek, 01 października 2012
Tagliatelle z kremowym sosem z cukinii

Miałam dziś ochotę na lekki i szybki obiad. Skoczyłam po pracy do Lidla i przyniosłam Tagliatelle i dwie cukinie. Pomysł narodził się szybko. Całość wyszła niezwykle delikatna, ale z charakterem, który nadany został przez pieprz cayenne.

Składniki na sos dla ok 2-3 osób:

  • 2 cukinie
  • 3 łyżki śmietany
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: mielony pieprz, świeżo mielona kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne
  • makaron tagliatelle

Sposób przygotowania:

Cukinie obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Solimy i wrzucamy do rondla na rozgrzaną oliwę. Dusimy około 10 minut, aż cukinia zmięknie. Następnie dodajemy przyprawy. Ja dałam sporo kolendry, którą uwielbiam i pieprzu cayenne, ponieważ lubię pikantne dania.

Ugotowaną cukinię miksujemy blenderem na gładką masę i dalej podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Dodajemy śmietanę, mieszając, aby się nie zważyła. Do sosu wrzucamy ugotowany al dente makaron i mieszamy całość.

Najlepiej smakuje z cydrem. ;)

Smacznego~!

niedziela, 23 września 2012
Vege krem z soczewicy

Ostatnio coraz częściej wybieram dania wegańskie i wegetariańskie. Ograniczam mięso i urozmaicam dietę o warzywa i owoce, których było w niej dotychczas niedużo. Jednym z takich warzyw jest soczewica. Dziś na obiad smakowita zupa-krem. :)

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • nieduży kawałek selera
  • 1 nieduży por
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów 
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, pieprz cayenne, kurkuma, bazylia, oregano, suszona papryka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Soczewicę wsypujemy do sporej miski i zalewamy dużą ilością wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Soczewica, tak jak fasola, musi się wymoczyć. Aby nie moczyć jej całą noc, zalewam soczewicę wrzątkiem i odstawiam na około 4 godziny. Po tym czasie wylewamy wodę i płuczemy soczewicę zimną wodą.

Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora należy umyć, przekroić w poprzek i pokroić w piórka. Warzywa zalewamy około 3,5l wody, solimy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości i uzyskania aromatycznego bulionu. Mi zajęło to godzinę.

Cebulę obieramy, myjemy i siekamy. Dusimy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy aż do zeszklenia. Dodajemy soczewicę i koncentrat, dusimy około 5 minut i dodajemy całość do bulionu i warzyw. Gotujemy aż do miękkości soczewicy. Ja pozostawiłam zupę na 40minut na bardzo małym ogniu.

Przyprawiamy, miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.

Smacznego~!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Durszlak.pl