Kategorie: Wszystkie | Deser | Inaczej | Kurczak | Makaron | Pieczywo | Pierogi | Podróże | Protal I | Protal II | Ryby | Sałatki | Szpinak | Tarta | Vege | Zupy
RSS
środa, 09 stycznia 2013
Przekładaniec szpinakowy

Co prawda święta już za nami, ale postanowiłam podzielić się z Wami daniem, które przygotowałam na wigilię u teściów. :)

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku(400g)
  • 1 serek śmietankowy do smarowania(np. Almette, Pilos)
  • 150-200 g łososia wędzonego
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • przyprawy do smaku: pieprz, sól, tarta gałka muszkatołowa, mielona kolendra, pieprz cayenne
  • sok z cytryny do pokropienia łososia

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy na patelni doprawiamy do smaku(powinien być nieco pikantny, ponieważ całość jest bardzo delikatna), a następnie studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do szpinaku dodajemy żółtka i mąkę, całość wyrabiamy, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto studzimy i zdejmujemy z papieru. Przestudzone ciasto kroimy wzdłuż na 3 równe części(paski o takiej samej szerokości) i smarujemy serkiem śmietankowym, przekładamy łososiem, kropimy cytryną i składamy przekładańca. Polecam zawinąć go w folię aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Jeśli nie macie możliwości chłodzenia go całą noc, powinien spędzić w lodówce co najmniej 2 godziny.

Podajemy pokrojone w plastry o grubości ok. 1,5 cm. 

Smacznego~!



wtorek, 08 stycznia 2013
Tarta z kurczakiem, papryką i pieczarkami

Bardzo dawno już nie pisałam, a lista pyszności, jakie warto by dodać do bloga rośnie. ;) Niestety, nic nie poradzę, że zima za oknem, mróz, nic się nie chce. Kot leniwie przeciąga się na kanapie- od dwóch dni protestuje i nawet nie wychyla nosa za drzwi. Ja również nie miałam ochoty wybierać się do sklepu, więc obiad trzeba było zrobić z tego, co znajdowało się w kuchni. Na szczęście z wczorajszych zakupów zostało:

  • 500g polędwiczek z piersi kurczaka
  • ok. 200g pieczarek
  • 2 małe czerwone papryki(albo 1 duża)
  • 1 nieduża cebula czerwona(można zastąpić białą)
  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia(może być też zwykłe masło)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jaja
  • 1 nieduża cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 150g śmietany 18%
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, pieprz cayenne, oregano, bazylia, przyprawa do szaszłyków(albo do gyrosa/kebaba)
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 szklanki tartego żółtego sera

Kruche ciasto przyrządziłam w następujący sposób:

Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę soli, wkrajamy do niej masło i kroimy nożem, aż do powstania grudek. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do ciasta. Białka odstawiamy w miseczce/szklance- przydadzą się do farszu. Ciasto wyrabiamy w miarę szybko, ważne, aby się nie rozgrzało, a na koniec wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.

Farsz: 

Polędwiczki z kurczaka myjemy, odkrajamy błonki i całość kroimy na kawałki o długości ok. 2cm. Cebulę kroimy na pół, a następnie kroimy w pióra- połowę cebuli wrzucamy do miski z kurczakiem. Dodajemy do niego także miód, łyżkę śmietany, sok z cytryny i przyprawy: szczyptę soli, pieprzu cayenne i oregano. Mieszamy wszystko, aby marynata dokładnie oblepiła mięso. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Czosnek siekamy drobno i dusimy razem z pozostałą cebulą. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. To samo robimy z pieczarkami. Całość solimy i dusimy, aż pieczarki zmiękną. Farsz odcedzamy z wody, która wygotowała się z warzyw i odstawiamy do przestygnięcia.

Pieczenie:

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim posmarowaną tłuszczem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy np. suche ziarna fasoli, aby na cieście nie powstały bąble. Podpiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 7 minut. Następnie zdejmujemy papier i fasolę, a na ciasto wykładamy warzywa. Śmietanę łączymy w miseczce z białkiem i przyprawiamy, a następnie wylewamy na warzywa tak, aby tarta była w miarę jednolicie pokryta masą. Posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Smacznego~!

wtorek, 13 listopada 2012
Kofty wieprzowe

Zrobiłam je jakiś czas temu i zakończenie akcji indyjskiej wydaje mi się dobrym momentem, aby dodać ten przepis do mojego bloga. Kofty są bardzo smaczne. Dodałam do nich polski akcent- sos z pieczarek.

Składniki na kofty:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu cayenne
  • odrobina mielonej kolendry
  • szczypta garam masala
  • 1/2-1 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Składniki na sos:

  • 13-14 pieczarek
  • jogurt naturalny(pozostałość małego opakowania po dodaniu 1 łyż. do mięsa)
  • szczypta soli
  • odrobina pieprzu
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania:

Kofty: Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu, przyprawy i mieszamy. Bułkę tartą dodajemy, aby mięso było bardziej zwarte. Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 

Masę mięsną formujemy w kuleczki tak, jak na pulpety. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Przed pieczeniem możemy posmarować kofty oliwą. Tuż przed podaniem gotujemy jeszcze ok 3-4 minuty w sosie pieczarkowym.

Sos: Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Solimy, aby oddały do sosu wodę. Dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Gdy zmiękną, dodajemy jogurt i pieprz do smaku. Całość gotujemy jeszcze około 4 minuty.

Podajemy z kaszą lub ryżem.

Smacznego~!

 

czwartek, 18 października 2012
Kurczak Tikka Masala

Czyli moje wyobrażenie na temat kurczaka w pomidorowym sosie. ;)

Składniki:

  • 500g kurczaka
  • 2cm świeżego imbiru
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: garam masala, pieprz cayenne, sól, tymianek, kardamon(kilka ziaren), kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir w proszku

Sposób przygotowania:

Marynata: w misce mieszamy sok z cytryny, miód, oliwę i gałkę muszkatołową. Możemy dodać szczyptę soli i nieco pieprzu cayenne, i tymianek. Kurczaka myjemy, kroimy w paski(najlepiej dość cienkie), dodajemy do marynaty. Całość wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Idealnie, jak poleży sobie noc.

Sos: cebulę siekamy drobno z czosnkiem i miksujemy blenderem na gładką masę dodając łyżkę wody. Kardamon smażymy na małym ogniu, na rozgrzanym oleju. Po ok 3-4 minutach wyrzucamy napęczniałe nasiona. Na olej z zapachem kardamonu wrzucamy masę cebulowo-czosnkową i mieszamy często, aby się nie przypaliła. Po około 5-7 minutach dodajemy pomidory i dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy jogurt i przyprawy do smaku. U mnie jest sporo gałki, niedużo soli, sporo pieprzu Cayenne i garam masali. Imbir w proszku dla zrównoważenia smaku i kurkuma, aby nadać kolor.

Do sosu wrzucamy kurczaka i gotujemy całość około 15-20 minut, aż kurczak zmięknie.

Podajemy z ryżem lub chlebkami Naan.

Smacznego~!



środa, 17 października 2012
Mango Lassi

Uwielbiam mango pod każdą postacią. Smakuje pysznie zarówno w pikantnych sosach, jak i słodkich deserach. Dzisiaj przedstawiam Wam moją wersję Mango Lassi- przepysznego, łagodzącego ostre smaki napoju ;) Mango Lassi można pić zarówno jako przekąskę(bardzo pożywną), jak i jako napój(dodatek?) do dania głównego. Z racji dużej zawartości jogurtu świetnie gasi pragnienie i łagodzi ostry smak potrawy.

Składniki:

  • 200 ml jogurtu greckiego(dla dbających o linię- może być naturalny)
  • 200ml pulpy z mango
  • 100 ml mleka

Sposób przygotowania:

Składniki dokładnie zmiksować. I tyle! :)

Smacznego~!



wtorek, 16 października 2012
Kurczak Shahi Korma

Jesienną depresję rozpędzam słodkim smakiem i zapachem kurczaka Shahi Korma. Delikatna słodycz sosu harmonijnie łączy się z odrobiną rozgrzewającego, pikantnego smaku pieprzu Cayenne. Danie można podawać z ryżem, ale najlepiej smakuje z chlebkami Naan.

Składniki na 4-5 porcji:

  • 600g piersi z kurczaka
  • 100g orzechów nerkowca
  • 50g migdałów
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 400ml jogurtu naturalnego
  • 2cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 białe cebule
  • 3-4 łyżki mleka kokosowego(moje było dość zwarte, więc dałam 3 łyżki czubate)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawy: pieprz cayenne, sól, świeżo mielona kolendra, gałka muszkatołowa, szczypta cukru(opcjonalnie), mielony, suszony imbir, kurkuma

Sposób przygotowania:

Marynata: w misce mieszamy oliwę, miód, sok z cytryny, 1 łyżkę jogurtu naturalnego i dodajemy szczyptę pieprzu Cayenne, mieloną kolendrę oraz gałkę muszkatołową.

Kurczaka należy umyć, pokroić w drobną kostkę(ok. 1cm x 1,5cm), posolić i włożyć do miski z marynatą- całość dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Cebulę, czosnek i imbir drobno pokroić, po czym zmielić w blenderze do uzyskania w miarę jednolitej masy. Wrzucić na rozgrzany olej w woku lub garnku i dusić około 3 minuty. Następnie dodać zamarynowanego kurczaka i dusić całość około 10-15 minut, aż kurczak nieco zmięknie. W tym czasie mielimy na puch orzechy i migdały(np. w młynku do kawy).

Do woka dodajemy resztę jogurtu i mleko kokosowe. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia mleka. Dodajemy orzechy i ponownie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, mieszając cały czas, aby sos się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku(na tym etapie polecam dodać kolendrę, gałkę, szczyptę mielonego imbiru i odrobinę kurkumy). W razie potrzeby można dodać małą szczyptę cukru.

Podawać z chlebkami Naan.

Smacznego~!



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Durszlak.pl