Kategorie: Wszystkie | Deser | Inaczej | Kurczak | Makaron | Pieczywo | Pierogi | Podróże | Protal I | Protal II | Ryby | Sałatki | Szpinak | Tarta | Vege | Zupy
RSS
niedziela, 07 lipca 2013
Truskawkowe niebo w gębie(na jogurcie)

Sezon na truskawki nieubłaganie kończy się. Postanowiłam jednak po tak długiej przerwie od pisania zaserwować Wam coś, co jednoznacznie kojarzy się z błogimi, ciepłymi, czerwcowymi dniami. Przepis znalazłam gdzieś w necie, teraz nawet nie bardzo wiem gdzie. Zmodyfikowałam go(a jakże) na swoją modłę i... goście byli zachwyceni. :)

 

Składniki:

  • około 500g truskawek + kilka do dekoracji
  • jogurt grecki 300g
  • 1 paczka biszkoptów
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Składniki na mus:

  • 5-6 truskawek
  • 2-3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Pierwszą galaretkę rozrabiamy według przepisu na opakowani i studzimy. Maczamy w niej biszkopty i układamy w tortownicy(ja używam zwykłej silikonowej formy do ciasta). Możemy je wciskać w inne biszkopty- chodzi o to, aby nasz spód był jednolity. Biszkopty muszą całkowicie zakryć dno formy. Wstawiamy je do lodówki na około 10-15 minut. Reszty galaretki nie wylewamy- przyda się do dekoracji(uwaga, jeśli stężeje to będziemy potrzebować 3 galaretkę ;) ).

Drugą galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody(ok 125 ml) i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie truskawki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę, dodajemy cukier i jogurt. Jeśli nie macie blendera, to truskawki możecie rozgnieść widelcem, a następnie całość zmiksować z jogurtem, aby masa nabrała lekkości. Do truskawkowo-jogurtowej masy wlewamy ostudzoną drugą galaretkę i mieszamy jeszcze około minutę. Naszą masę wylewamy po jednej łyżeczce na biszkoptowy spód. To ważne, aby nie wlać wszystkiego zbyt gwałtownie, ponieważ biszkopty mogłyby wypłynąć. Wstawiamy ciasto do lodówki do stężenia(u mnie zajęło to 3 godziny).

Gdy nasze ciasto stężeje możemy przystąpić do dekoracji. Wylewamy na wierzch kilka łyżek galaretki, która została z maczania biszkoptów i rozsmarowujemy ją po cieście, aby pokryła je cienką, równą warstwą. Na galaretkę układamy przekrojone na pół truskawki, każdą z nich polewamy łyżką galaretki(ale nie zalewamy całości jak przy serniku na zimno, truskawki mają wystawać spod galaretki), aby dobrze się przykleiły. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Mus: truskawki wrzucamy do blendera, posypujemy cukrem i blendujemy aż do uzyskania musu. Musem polewamy kawałki ciasta przed podaniem.

Smacznego~!

wtorek, 26 lutego 2013
Krucha szarlotka

Przepis ten dostałam od teściowej. Oryginalnie w cieście są wiśnie, ale z racji tego, że dostałam także sporo jabłek w słoikach, to zdecydowałam się zrobić szarlotkę. Wyszła pyszna!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 gramów tłuszczu(margaryna lub masło)
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 mały słoik konfitury jabłkowej(lub 3-4 świeże jabłka)

 Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wkrajamy masło i dodajemy śmietanę. Ugniatamy ciasto, jedną trzecią ciasta odkrajamy i wkładamy do zamrażalnika(będzie potrzebne na górę). Pozostałą cześć ciasta wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Większą częścią ciasta wyklejamy wyłożoną papierem do pieczenia brytfankę. Na ciasto wykładamy konfiturę jabłkową i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie z białek ubijamy pianę(ze szczyptą soli), następnie dodajemy budyń i cukier puder. Ubitą pianę wykładamy na podgrzane ciasto i ścieramy na wierzch zamrożone ciasto. Pieczemy w 180 stopniach aż do zarumienienia wierzchniej warstwy ciasta.

Smacznego~!



niedziela, 24 lutego 2013
Drożdżówki z jabkłami

Już od dawna chodziły za mną drożdżówki z jabłkiem, ale nigdzie nie mogłam znaleźć takich, jakie jadłam w dzieciństwie. Z pomocą przyszedł mi pewien blog, który możecie znaleźć tutaj. Ja odrobinę przerobiłam ten przepis, zgodnie z własnymi potrzebami i posiadanymi produktami. :)

Składniki:

  • 500g mąki pszennej + 3 łyżki na kruszonkę
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki masła
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego(ale nie gorącego) mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 mała szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • konfitura jabłkowa(ja posiadałam "smażone" jabłka w słoiku od teściowej)
  • białko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Drożdże wkładamy do miski i rozcieramy z łyżeczką cukru ze szklanką mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jedną łyżkę masła roztapiamy w rondelku i studzimy. Do drożdży z mlekiem wsypujemy 500g mąki, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy utarte z cukrem pudrem jaja, a także roztopione masło i odrobinę soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż nie będzie się przyklejać do ręki. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia(około 30 minut).

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki jak na nieduże bułeczki, formujemy kuleczki i spłaszczamy je. Tworzymy zagłębienie, w które nakładamy konfiturę wymieszaną z cynamonem i zaklejamy bułeczki. Można je jeszcze chwilę formować w ręku, aby się nie rozkleiły w trakcie pieczenia i żeby nadać im owalny kształt. Bułeczki układamy na blasze w odstępach ok 3cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. 

W czasie, gdy bułeczki wyrastają przygotowujemy kruszonkę. Pozostałą łyżkę masła mieszamy z 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami cukru aż do uzyskania konsystencji piasku.

Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonkę. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Najlepsze są tego samego dnia.

Smacznego~!



czwartek, 24 stycznia 2013
Burgery wieprzowe

Od czasu do czasu nachodzi nas smaczek na coś bardzo, bardzo niezdrowego... Zamiast jednak iść do McDonald's sama robię dla nas pyszne i bardzo sycące hamburgery.

Składniki na 6 burgerów:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego(ja najbardziej lubię z łopatki)
  • 1 cebula
  • 1 żółtko 
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • pieprz, sól, papryka mielona, tymianek etc. można również użyć gotowej przyprawy do mięsa mielonego, ale ja wolę zdecydowanie zioła

Dodatkowo:

  • pomidor
  • 1/2 cebuli
  • sałata lodowa
  • bułki do hamburgerów(smaczne i tanie można znaleźć w Lidlu)
  • ogórek konserwowy
  • majonez, ketchup, sos czosnkowy

 Sposób przygotowania:

Kotlety: Cebulę siekamy drobno, dodajemy do mięsa, do którego wbijamy także żółtko. Całość solimy, dodajemy pieprz i przyprawy, a na koniec bułkę tartą i wyrabiamy masę jak na kotlety mielone. Formujemy 6 kulek, które spłaszczamy na grubość ok 1-1,5 cm i smażymy z obu stron.

Burgery: Bułki kroimy na pół, na dolnej połówce układamy kotlety, a na nich po plasterku cebuli. Na drugą połówkę kładziemy ser żółty. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 5-7 minut. Po wyjęciu z piekarnika na bułkach układamy sałatę, pomidora i ogórka pokrojone w plastry, a także doprawiamy ketchupem i majonezem.

Smacznego~!

 



poniedziałek, 14 stycznia 2013
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

Danie wymyślone przez mojego chłopaka. Zaproponował, abyśmy mój sos szpinakowy do makaronu zawinęli w naleśniki... I to był strzał w dziesiątkę!

Składniki na 6 naleśników:

  • 1 mała szklanka mąki(moja szklanka ma 150ml)
  • 1,5 małej szklanki zimnej wody
  • 0,5 małej szklanki mleka
  • 1 jajo
  • szczypta soli, szczypta cukru

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 400g mrożonego szpinaku(u mnie rozdrobniony ze śmietaną)
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kostki sera typu feta
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, tarta gałka muszkatołowa, mielona kolendra
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Składniki na sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 4 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Opcjonalnie można dodać 1/2 kostki mozarelli.

Sposób przygotowania:

Naleśniki: Składniki na naleśniki mieszamy w misce na gładką masę o konsystencji niezbyt gęstej śmietany. W razie potrzeby można dodać nieco wody lub mąki. Smażymy blade naleśniki z obu stron. 

Farsz: Cebulę siekamy drobno z czosnkiem i wrzucamy na nagrzany olej. Kurczaka myjemy, kroimy na drobną kostkę(ok. 1,5cm). Kurczaka dodajemy do cebuli, gdy ta się zeszkli i solimy. Mięso smażymy około 4-5 minut, w środku powinno być jeszcze różowe. Zdejmujemy z ognia(można przełożyć na głęboki talerz). Na tej samej patelni rozmrażamy szpinak. Gdy całkowicie rozmarznie dodajemy kurczaka i dusimy aż mięso skruszeje. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser.

Sos: Jogurt grecki mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy do smaku.

Farsz nakładamy do naleśników(niezbyt dużo, żeby dały się zwinąć). Do środka polecam włożyć plasterki mozarelli. Smażymy chwilę z obu stron, do zrumienienia. Podajemy z sosem czosnkowym.

Smacznego~!



środa, 09 stycznia 2013
Przekładaniec szpinakowy

Co prawda święta już za nami, ale postanowiłam podzielić się z Wami daniem, które przygotowałam na wigilię u teściów. :)

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku(400g)
  • 1 serek śmietankowy do smarowania(np. Almette, Pilos)
  • 150-200 g łososia wędzonego
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • przyprawy do smaku: pieprz, sól, tarta gałka muszkatołowa, mielona kolendra, pieprz cayenne
  • sok z cytryny do pokropienia łososia

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy na patelni doprawiamy do smaku(powinien być nieco pikantny, ponieważ całość jest bardzo delikatna), a następnie studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do szpinaku dodajemy żółtka i mąkę, całość wyrabiamy, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto studzimy i zdejmujemy z papieru. Przestudzone ciasto kroimy wzdłuż na 3 równe części(paski o takiej samej szerokości) i smarujemy serkiem śmietankowym, przekładamy łososiem, kropimy cytryną i składamy przekładańca. Polecam zawinąć go w folię aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Jeśli nie macie możliwości chłodzenia go całą noc, powinien spędzić w lodówce co najmniej 2 godziny.

Podajemy pokrojone w plastry o grubości ok. 1,5 cm. 

Smacznego~!



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Durszlak.pl