Blog > Komentarze do wpisu
Paneer czyli indyjski ser

Ser indyjski paneer po raz pierwszy jadłam w świetnej knajpce nepalskiej Sagarmatha Nepal na Woli. Należę do osób, które w swojej kuchni starają się odtworzyć smaki poznane na mieście ;) Ser wyszedł genialny- słodkawy, idealny do kurczaka w sosie maślano-czosnkowym, który przyrządziłam. Zacznijmy jednak od początku.

Składniki na 300g sera:

  • 2 litry mleka świeżego(najlepiej prosto od krowy albo z mlekomatu, ale ja użyłam mleka świeżego, 3,2%, pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • sok z 1,5 cytryny
  • gaza wyjałowiona

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy w garnku aż do zagotowania. Zdejmujemy z gazu, delikatnie mieszając dodajemy powoli sok z 1,5 cytryny i pozostawiamy do wytrącenia się sera. Od razu po rozpoczęciu wlewania soku zobaczymy, jak ser oddziela się od serwatki. Gdyby wytrącał się zbyt powoli, możemy lekko zamieszać(żeby nie zniszczyć zawiązującego się sera), dodać jeszcze trochę cytryny albo postawić na gazie, jeśli mleko zbytnio ostygło.

Po wytrąceniu się sera przelewamy całość przez sito wyłożone gazą i pozostawiamy do odcieknięcia na ok 1-2 godziny. Ser jest gotowy do spożycia! Uwaga: aby ser był trochę twardszy, możemy zawiązać gazę i docisnąć go np. czystym garnkiem z wodą.

SMACZNEGO~!

niedziela, 03 maja 2015, cklwow

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2015/05/03 14:35:56
miałam okazję jeść z nim jakieś danie w restauracji wegańskiej -rewelacja!
Durszlak.pl