Blog > Komentarze do wpisu
Truskawkowe niebo w gębie(na jogurcie)

Sezon na truskawki nieubłaganie kończy się. Postanowiłam jednak po tak długiej przerwie od pisania zaserwować Wam coś, co jednoznacznie kojarzy się z błogimi, ciepłymi, czerwcowymi dniami. Przepis znalazłam gdzieś w necie, teraz nawet nie bardzo wiem gdzie. Zmodyfikowałam go(a jakże) na swoją modłę i... goście byli zachwyceni. :)

 

Składniki:

  • około 500g truskawek + kilka do dekoracji
  • jogurt grecki 300g
  • 1 paczka biszkoptów
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Składniki na mus:

  • 5-6 truskawek
  • 2-3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Pierwszą galaretkę rozrabiamy według przepisu na opakowani i studzimy. Maczamy w niej biszkopty i układamy w tortownicy(ja używam zwykłej silikonowej formy do ciasta). Możemy je wciskać w inne biszkopty- chodzi o to, aby nasz spód był jednolity. Biszkopty muszą całkowicie zakryć dno formy. Wstawiamy je do lodówki na około 10-15 minut. Reszty galaretki nie wylewamy- przyda się do dekoracji(uwaga, jeśli stężeje to będziemy potrzebować 3 galaretkę ;) ).

Drugą galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody(ok 125 ml) i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie truskawki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę, dodajemy cukier i jogurt. Jeśli nie macie blendera, to truskawki możecie rozgnieść widelcem, a następnie całość zmiksować z jogurtem, aby masa nabrała lekkości. Do truskawkowo-jogurtowej masy wlewamy ostudzoną drugą galaretkę i mieszamy jeszcze około minutę. Naszą masę wylewamy po jednej łyżeczce na biszkoptowy spód. To ważne, aby nie wlać wszystkiego zbyt gwałtownie, ponieważ biszkopty mogłyby wypłynąć. Wstawiamy ciasto do lodówki do stężenia(u mnie zajęło to 3 godziny).

Gdy nasze ciasto stężeje możemy przystąpić do dekoracji. Wylewamy na wierzch kilka łyżek galaretki, która została z maczania biszkoptów i rozsmarowujemy ją po cieście, aby pokryła je cienką, równą warstwą. Na galaretkę układamy przekrojone na pół truskawki, każdą z nich polewamy łyżką galaretki(ale nie zalewamy całości jak przy serniku na zimno, truskawki mają wystawać spod galaretki), aby dobrze się przykleiły. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Mus: truskawki wrzucamy do blendera, posypujemy cukrem i blendujemy aż do uzyskania musu. Musem polewamy kawałki ciasta przed podaniem.

Smacznego~!

niedziela, 07 lipca 2013, cklwow

Polecane wpisy

Komentarze
2013/07/07 14:12:22
Widać , że ciasto jest lekkie i mocno truskawkowe :) Pychota !
-
caffe.galeria
2014/12/04 09:17:09
miło tak w zimie popatrzeć sobie na takie smakowite desery :)
-
2015/01/20 15:46:02
Oj takie niebo to ja wcześniej spotkałam tylko w Road American Restaurant we Wrocławiu www.roadamerican.pl/
-
2015/08/17 13:35:01
Ja też jestem fanów Roadamerican :D Jeśli chodzi o wrocław restauracja to na prawdę wyśmienite miejsce. Choć wolę tam kupić burgera czy steka niż ich desery :) Pozdrawiam miłośników amerykańskiej kuchni!
Durszlak.pl