Blog > Komentarze do wpisu
Krucha szarlotka

Przepis ten dostałam od teściowej. Oryginalnie w cieście są wiśnie, ale z racji tego, że dostałam także sporo jabłek w słoikach, to zdecydowałam się zrobić szarlotkę. Wyszła pyszna!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 gramów tłuszczu(margaryna lub masło)
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 mały słoik konfitury jabłkowej(lub 3-4 świeże jabłka)

 Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wkrajamy masło i dodajemy śmietanę. Ugniatamy ciasto, jedną trzecią ciasta odkrajamy i wkładamy do zamrażalnika(będzie potrzebne na górę). Pozostałą cześć ciasta wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Większą częścią ciasta wyklejamy wyłożoną papierem do pieczenia brytfankę. Na ciasto wykładamy konfiturę jabłkową i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie z białek ubijamy pianę(ze szczyptą soli), następnie dodajemy budyń i cukier puder. Ubitą pianę wykładamy na podgrzane ciasto i ścieramy na wierzch zamrożone ciasto. Pieczemy w 180 stopniach aż do zarumienienia wierzchniej warstwy ciasta.

Smacznego~!



wtorek, 26 lutego 2013, cklwow

Polecane wpisy

Durszlak.pl