Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżówki z jabkłami

Już od dawna chodziły za mną drożdżówki z jabłkiem, ale nigdzie nie mogłam znaleźć takich, jakie jadłam w dzieciństwie. Z pomocą przyszedł mi pewien blog, który możecie znaleźć tutaj. Ja odrobinę przerobiłam ten przepis, zgodnie z własnymi potrzebami i posiadanymi produktami. :)

Składniki:

  • 500g mąki pszennej + 3 łyżki na kruszonkę
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki masła
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego(ale nie gorącego) mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 mała szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • konfitura jabłkowa(ja posiadałam "smażone" jabłka w słoiku od teściowej)
  • białko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Drożdże wkładamy do miski i rozcieramy z łyżeczką cukru ze szklanką mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jedną łyżkę masła roztapiamy w rondelku i studzimy. Do drożdży z mlekiem wsypujemy 500g mąki, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy utarte z cukrem pudrem jaja, a także roztopione masło i odrobinę soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż nie będzie się przyklejać do ręki. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia(około 30 minut).

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki jak na nieduże bułeczki, formujemy kuleczki i spłaszczamy je. Tworzymy zagłębienie, w które nakładamy konfiturę wymieszaną z cynamonem i zaklejamy bułeczki. Można je jeszcze chwilę formować w ręku, aby się nie rozkleiły w trakcie pieczenia i żeby nadać im owalny kształt. Bułeczki układamy na blasze w odstępach ok 3cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. 

W czasie, gdy bułeczki wyrastają przygotowujemy kruszonkę. Pozostałą łyżkę masła mieszamy z 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami cukru aż do uzyskania konsystencji piasku.

Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonkę. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Najlepsze są tego samego dnia.

Smacznego~!



niedziela, 24 lutego 2013, cklwow

Polecane wpisy

Komentarze
kuchcikowo
2013/02/25 12:02:24
Drożdżowe! Musiały być przepyszne!
-
monica-wino-i-oliwki
2013/02/26 10:27:18
Idealne do kawki rano :)
Durszlak.pl