Blog > Komentarze do wpisu
Tarta z kurczakiem, papryką i pieczarkami

Bardzo dawno już nie pisałam, a lista pyszności, jakie warto by dodać do bloga rośnie. ;) Niestety, nic nie poradzę, że zima za oknem, mróz, nic się nie chce. Kot leniwie przeciąga się na kanapie- od dwóch dni protestuje i nawet nie wychyla nosa za drzwi. Ja również nie miałam ochoty wybierać się do sklepu, więc obiad trzeba było zrobić z tego, co znajdowało się w kuchni. Na szczęście z wczorajszych zakupów zostało:

  • 500g polędwiczek z piersi kurczaka
  • ok. 200g pieczarek
  • 2 małe czerwone papryki(albo 1 duża)
  • 1 nieduża cebula czerwona(można zastąpić białą)
  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia(może być też zwykłe masło)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jaja
  • 1 nieduża cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 150g śmietany 18%
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, pieprz cayenne, oregano, bazylia, przyprawa do szaszłyków(albo do gyrosa/kebaba)
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 szklanki tartego żółtego sera

Kruche ciasto przyrządziłam w następujący sposób:

Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę soli, wkrajamy do niej masło i kroimy nożem, aż do powstania grudek. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do ciasta. Białka odstawiamy w miseczce/szklance- przydadzą się do farszu. Ciasto wyrabiamy w miarę szybko, ważne, aby się nie rozgrzało, a na koniec wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.

Farsz: 

Polędwiczki z kurczaka myjemy, odkrajamy błonki i całość kroimy na kawałki o długości ok. 2cm. Cebulę kroimy na pół, a następnie kroimy w pióra- połowę cebuli wrzucamy do miski z kurczakiem. Dodajemy do niego także miód, łyżkę śmietany, sok z cytryny i przyprawy: szczyptę soli, pieprzu cayenne i oregano. Mieszamy wszystko, aby marynata dokładnie oblepiła mięso. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Czosnek siekamy drobno i dusimy razem z pozostałą cebulą. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. To samo robimy z pieczarkami. Całość solimy i dusimy, aż pieczarki zmiękną. Farsz odcedzamy z wody, która wygotowała się z warzyw i odstawiamy do przestygnięcia.

Pieczenie:

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim posmarowaną tłuszczem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy np. suche ziarna fasoli, aby na cieście nie powstały bąble. Podpiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 7 minut. Następnie zdejmujemy papier i fasolę, a na ciasto wykładamy warzywa. Śmietanę łączymy w miseczce z białkiem i przyprawiamy, a następnie wylewamy na warzywa tak, aby tarta była w miarę jednolicie pokryta masą. Posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Smacznego~!

wtorek, 08 stycznia 2013, cklwow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/05/25 17:15:06
A czy kurczaka tez dusimy z warzywami?
-
2014/05/25 17:15:31
A czy kurczaka tez dusimy z warzywami?
Durszlak.pl