Blog > Komentarze do wpisu
Przekładaniec szpinakowy

Co prawda święta już za nami, ale postanowiłam podzielić się z Wami daniem, które przygotowałam na wigilię u teściów. :)

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku(400g)
  • 1 serek śmietankowy do smarowania(np. Almette, Pilos)
  • 150-200 g łososia wędzonego
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • przyprawy do smaku: pieprz, sól, tarta gałka muszkatołowa, mielona kolendra, pieprz cayenne
  • sok z cytryny do pokropienia łososia

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy na patelni doprawiamy do smaku(powinien być nieco pikantny, ponieważ całość jest bardzo delikatna), a następnie studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do szpinaku dodajemy żółtka i mąkę, całość wyrabiamy, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto studzimy i zdejmujemy z papieru. Przestudzone ciasto kroimy wzdłuż na 3 równe części(paski o takiej samej szerokości) i smarujemy serkiem śmietankowym, przekładamy łososiem, kropimy cytryną i składamy przekładańca. Polecam zawinąć go w folię aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Jeśli nie macie możliwości chłodzenia go całą noc, powinien spędzić w lodówce co najmniej 2 godziny.

Podajemy pokrojone w plastry o grubości ok. 1,5 cm. 

Smacznego~!



środa, 09 stycznia 2013, cklwow

Polecane wpisy

Komentarze
dogsonx
2013/01/09 20:44:14
mmmm szpinak <3
-
blenda2007
2013/01/10 08:23:16
PYCHA:)
Durszlak.pl