Blog > Komentarze do wpisu
Burgery wieprzowe

Od czasu do czasu nachodzi nas smaczek na coś bardzo, bardzo niezdrowego... Zamiast jednak iść do McDonald's sama robię dla nas pyszne i bardzo sycące hamburgery.

Składniki na 6 burgerów:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego(ja najbardziej lubię z łopatki)
  • 1 cebula
  • 1 żółtko 
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • pieprz, sól, papryka mielona, tymianek etc. można również użyć gotowej przyprawy do mięsa mielonego, ale ja wolę zdecydowanie zioła

Dodatkowo:

  • pomidor
  • 1/2 cebuli
  • sałata lodowa
  • bułki do hamburgerów(smaczne i tanie można znaleźć w Lidlu)
  • ogórek konserwowy
  • majonez, ketchup, sos czosnkowy

 Sposób przygotowania:

Kotlety: Cebulę siekamy drobno, dodajemy do mięsa, do którego wbijamy także żółtko. Całość solimy, dodajemy pieprz i przyprawy, a na koniec bułkę tartą i wyrabiamy masę jak na kotlety mielone. Formujemy 6 kulek, które spłaszczamy na grubość ok 1-1,5 cm i smażymy z obu stron.

Burgery: Bułki kroimy na pół, na dolnej połówce układamy kotlety, a na nich po plasterku cebuli. Na drugą połówkę kładziemy ser żółty. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 5-7 minut. Po wyjęciu z piekarnika na bułkach układamy sałatę, pomidora i ogórka pokrojone w plastry, a także doprawiamy ketchupem i majonezem.

Smacznego~!

 



czwartek, 24 stycznia 2013, cklwow

Polecane wpisy

Komentarze
agabi22
2013/01/24 22:45:31
pysznie i zdrowiej niż sławetny MD:)
-
2013/01/26 13:28:30
Domowe burgery są najlepsze, też takie robię i bułki z lidla również kupuję, a na tygodniu amerykańskim jeszcze sos i prażoną cebulkę, pycha:)
-
horecaservice
2015/01/30 09:42:34
też robię takie domowe burgery...lepsze niż w Maku
Durszlak.pl