Blog > Komentarze do wpisu
Kurczak Tikka Masala

Czyli moje wyobrażenie na temat kurczaka w pomidorowym sosie. ;)

Składniki:

  • 500g kurczaka
  • 2cm świeżego imbiru
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: garam masala, pieprz cayenne, sól, tymianek, kardamon(kilka ziaren), kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir w proszku

Sposób przygotowania:

Marynata: w misce mieszamy sok z cytryny, miód, oliwę i gałkę muszkatołową. Możemy dodać szczyptę soli i nieco pieprzu cayenne, i tymianek. Kurczaka myjemy, kroimy w paski(najlepiej dość cienkie), dodajemy do marynaty. Całość wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Idealnie, jak poleży sobie noc.

Sos: cebulę siekamy drobno z czosnkiem i miksujemy blenderem na gładką masę dodając łyżkę wody. Kardamon smażymy na małym ogniu, na rozgrzanym oleju. Po ok 3-4 minutach wyrzucamy napęczniałe nasiona. Na olej z zapachem kardamonu wrzucamy masę cebulowo-czosnkową i mieszamy często, aby się nie przypaliła. Po około 5-7 minutach dodajemy pomidory i dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy jogurt i przyprawy do smaku. U mnie jest sporo gałki, niedużo soli, sporo pieprzu Cayenne i garam masali. Imbir w proszku dla zrównoważenia smaku i kurkuma, aby nadać kolor.

Do sosu wrzucamy kurczaka i gotujemy całość około 15-20 minut, aż kurczak zmięknie.

Podajemy z ryżem lub chlebkami Naan.

Smacznego~!



czwartek, 18 października 2012, cklwow

Polecane wpisy

Komentarze
blenda2007
2012/10/18 11:16:35
mniam:D
Durszlak.pl