Blog > Komentarze do wpisu
Kurczak Shahi Korma

Jesienną depresję rozpędzam słodkim smakiem i zapachem kurczaka Shahi Korma. Delikatna słodycz sosu harmonijnie łączy się z odrobiną rozgrzewającego, pikantnego smaku pieprzu Cayenne. Danie można podawać z ryżem, ale najlepiej smakuje z chlebkami Naan.

Składniki na 4-5 porcji:

  • 600g piersi z kurczaka
  • 100g orzechów nerkowca
  • 50g migdałów
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 400ml jogurtu naturalnego
  • 2cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 białe cebule
  • 3-4 łyżki mleka kokosowego(moje było dość zwarte, więc dałam 3 łyżki czubate)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawy: pieprz cayenne, sól, świeżo mielona kolendra, gałka muszkatołowa, szczypta cukru(opcjonalnie), mielony, suszony imbir, kurkuma

Sposób przygotowania:

Marynata: w misce mieszamy oliwę, miód, sok z cytryny, 1 łyżkę jogurtu naturalnego i dodajemy szczyptę pieprzu Cayenne, mieloną kolendrę oraz gałkę muszkatołową.

Kurczaka należy umyć, pokroić w drobną kostkę(ok. 1cm x 1,5cm), posolić i włożyć do miski z marynatą- całość dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Cebulę, czosnek i imbir drobno pokroić, po czym zmielić w blenderze do uzyskania w miarę jednolitej masy. Wrzucić na rozgrzany olej w woku lub garnku i dusić około 3 minuty. Następnie dodać zamarynowanego kurczaka i dusić całość około 10-15 minut, aż kurczak nieco zmięknie. W tym czasie mielimy na puch orzechy i migdały(np. w młynku do kawy).

Do woka dodajemy resztę jogurtu i mleko kokosowe. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia mleka. Dodajemy orzechy i ponownie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, mieszając cały czas, aby sos się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku(na tym etapie polecam dodać kolendrę, gałkę, szczyptę mielonego imbiru i odrobinę kurkumy). W razie potrzeby można dodać małą szczyptę cukru.

Podawać z chlebkami Naan.

Smacznego~!



wtorek, 16 października 2012, cklwow

Polecane wpisy

Durszlak.pl