Blog > Komentarze do wpisu
Pikantne udka

Powoli przymierzam się do wypróbowania kilku przepisów kuchni indyjskiej, jednak zanim zabiorę się za tę bardzo aromatyczną i dość pikantną kuchnię, postanowiłam wypróbować indyjskie przyprawy. Danie, które dziś przygotowałam to mój własny przepis inspirowany przepisem na kurczaka tandoori.


Składniki dla 2 osób:

Kurczak:

  • 2 ćwiartki kurczaka(całe uda)
  • 1 łyżeczka łagodnej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka imbiru suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • 1 cebula

Jogurtowo-miodowa marynata:

  • 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego(najlepiej 1,5% lub innego gęstego)
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka żółtej curry
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros lub kebab
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy, nacinamy nożem w kilku miejscach i wmasowujemy w niego sól i przyprawy, zwłaszcza w nacięcia. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania jogurtowej marynaty.

Marynata: miód i jogurt wlewamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy dokładnie z przyprawami, aż do uzyskania jednolitego koloru. Wlewamy na kurczaka tka, aby był dokładnie oblepiony marynatą. Cebulę kroimy w talarki i kładziemy na kurczaka. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Można piec od razu, ale najsmaczniejszy wychodzi po nocy spędzonej w marynacie. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 50 minut.

Mały trick: Aby kurczak był soczysty warto przez pierwsze 15 minut piec go pod folią, jednak aby miał chrupiącą skórkę, należy po tym czasie zdjąć folię.

Podajemy z sałatką i pieczonymi ziemniakami.

Smacznego~!

niedziela, 12 sierpnia 2012, cklwow

Polecane wpisy

Durszlak.pl